Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O MEMORIJALNOM CENTRU STARO SAJMIŠTE: Javna rasprava o Nacrtu zakona trebalo bi da bude sprovedena u oktobru 2019. godine


Nacrt zakona o Memorijalnom centru "Staro sajmište" pozitivno je ocenila uža stručna javnost, tokom prezentacije koju je u Ministarstvu kulture održala Radna grupa Vlade Republike Srbije za izradu tog dokumenta. Kako se planira, javna rasprava bi trebalo da počne u oktobru kada će biti prilika da se i šira javnost upozna sa predloženim zakonskim rešenjem, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici akademske zajednice, ustanova kulture, naučnih instituta, nevladinog sektora, Saveza jevrejskih opština Srbije i Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

"Predstavljen je koncept budućeg memorijalnog centra, kao ustanove kulture na republičkom nivou, koja bi bila posvećena kulturi sećanja na žrtve i istorijske događaje koji su se desili na prostoru kulturnog dobra 'Staro sajmište', odnosno prostoru nacističkog logora 'Jevrejski logor Zemun' i 'Prihvatnog logora Zemun'", dodaje se u saopštenju.

Osnovna delatnost tog memorijalnog centra biće prikupljanje, čuvanje, izlaganje, istraživanje i prezentovanje arhivske, filmske i muzejske dokumentacije i građe koja je vezana za žrtve i te istorijske događaje.

"Planirano je da se budući Centar bavi i istraživačko-edukativnom delatnošću ali i organizacijom manifestacija kojima se neguje sećanje na žrtve 'Jevrejskog logora Zemun' i 'Prihvatnog logora Zemun' i 'Jevrejski prolazni logor Beograd-Topovske šupe'", dodaje se.

Memorijalni centar "Staro sajmište" obavljaće i poslove u vezi sa rekonstrukcijom, adaptacijom i uređenjem postojećih autentičnih objekata u prostoru tog centra.

Izvor: Vebsajt N1, 19.09.2019.
Naslov: Redakcija