Zastava Bosne i Hercegovine

SRBIJA I TURSKA POTPISALE PISMO O NAMERAMA IZMEĐU MINISTARSTAVA UNUTRAŠNJIH POSLOVA DVEJU ZEMALJA U OBLASTI BEZBEDNOSTI


Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović i ministar unutrašnjih poslova Republike Turske, Sulejman Sojlu, potpisali su Pismo o namerama između ministarstava unutrašnjih poslova dveju zemalja u oblasti bezbednosti.

Stefanović je objasnio da će to doprineti bržoj i intenzivnijoj razmeni podataka, što je samo prvi korak ka uspostavljanju potpunog sporazuma između dva ministarstva u oblasti bezbednosti.

"Jedan od najznačajnijih zadataka jeste intenziviranje borbe protiv organizovanog kriminala i jačanje saradnje između policijskih jedinica koje se bave ovim poslom”, objasnio je on.

Prema njegovoj oceni, sve velike izazove, poput onih u vezi sa migrantskom krizom, terorizmom, organizovanim i visokotehnološkim kriminalom moraćemo, kao svet, još dugo da rešavamo.

Samo snažnom razmenom podataka i intenzivnim kontaktima možemo da učinimo da, u interesu građana, naš posao bude bolji i lakši, podvukao je potpredsednik Vlade.

Srbija, kako je rekao, izuzetno poštuje napore koje Turska čini kako bi obezbedila smeštaj, zdravstvenu i drugu zaštitu za približno četiri miliona migranata koji se nalaze na njenoj teritoriji.

Stefanović je, govoreći o konferenciji o visokotehnološkom kriminalu i informacionoj bezbednosti “Poveži se sigurno!”, koja će biti održana u Beogradu, ukazao na to da se sa turskim kolegom složio da je za uspešnu borbu protiv te vrste kriminala potrebna intenzivna saradnja dveju država.

“Važno nam je da svaki kriminalac, svako ko ugrožava bezbednost Srbije i Turske, zna da neće moći da nađe utočište u bilo kojoj od naše dve zemlje”, naglasio je on.

Potpredsednik Vlade je istovremeno istakao da odnosi između Srbije i Turske idu stalnom uzlaznom linijom.

Podsticaj takvim odnosima dali su, pre svega, predsednici Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan, koji su započeli jednu potpuno novu eru približavanja Srbije i Turske, a dve vlade i privreda prate tu vrstu intenzivne saradnje, naglasio je Stefanović.

Prema njegovim rečima, saradnja u robnoj razmeni, turizmu i svim drugim privrednim granama je sve bolja.

Sojlu je naveo da je na sastanku dogovoreno intenziviranje saradnje u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i krijumčarenja.

Namera jeste, kako je objasnio, da učinimo sve što je u našoj moći da intenziviramo saradnju i zajedničkim snagama zatvorimo put svim kriminalnim aktivnostima.

Sojlu je preneo pozdrave turskog predsednika Erdogana predsedniku Vučiću i srpskom narodu.

Srbija je važna država Balkana. Ona je naša strateška i prijateljska zemlja, rekao je on i dodao da se prijatelji poznaju kada je najteže.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 21.09.2018.
Naslov: Redakcije