Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O INFORMACIONOJ BEZBEDNOSTI: Predviđeno formiranje tela za koordinaciju poslova informacione bezbednosti i nacionalnog centra za prevenciju bezbednosnih rizika u informaciono komunikacionim sistemima


Srbija će uskoro, po prvi put, dobiti Zakon o informacionoj bezbednosti kojim će na celovit način biti uređen pravni okvir u toj oblasti, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić.

Kako je naveo, do sada je ova oblast bila definisana kroz najmanje osam različitih zakonskih rešenja, a sada će dobiti celovit pravni okvir i krovni zakon.

Nacrt zakona je u skladu sa evropskom strategijom o bezbednosti informacionih sistema, a njime će biti uređene mere zaštite od bezbednosnih rizika u informacionom sistemu, naveo je ministar.

Nacrtom zakona se definišu obaveze i odgovornosti svih pravnih lica prilikom korišćenja i upravljanja informacionim sistemima, ali nadležnosti svih organa u sprovođenju ovog propisa.

Nacrt zakona predviđa formiranje tela za koordinaciju poslova informacione bezbednosti i nacionalnog centra za prevenciju bezbednosnih rizika u informaciono komunikacionim sistemima.

"Ne radi se o nikakvim novim institucijama, već o boljoj organizaciji različitih sistema unutar državne uprave koji bi trebalo da koordiniraju sa poslovima u oblasti informacine bezbednosti", precizirao je ministar.

On je istakao da je uvažen čitav niz prmedbi na ovaj Nacrt zakona, dobijenih kroz javnu raspravu.

Američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi izjavio je da Srbija može da očekuje pomoć američkih kompanija u suzbijanju visokotehnološkog kriminala, ali i dodao da u MUP-u rade ljudi koji su veoma stručni za ovu oblast.

Kirbi je rekao da je u suzbijanju visokotehnološkog kriminala potrebna pomoć Vlade Republike Srbije jer bez toga, kako je dodao, nema uspeha na ovom polju.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 23.09.2015.