Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODRŽAN SASTANAK RADNE GRUPE ZA PREGOVARAČKO POGLAVLJE 22: Kompletan izveštaj Evropske komisije sa skrininga za ovu oblast do kraja 2015. godine


Do kraja 2015. godine Evropska komisija će poslati kompletan izveštaj sa skrininga za Poglavlje 22, izjavila je šefica pregovaračkog tima Srbije, Tanja Miščević, dodajući da Srbija može relativno brzo da pripremi sve za otvaranje tog poglavlja.

Miščević je na sastanku Radne grupe koja se bavi tim poglavljem, koje se odnosi na regionalnu politiku i koordinaciju strukturnih instrumenata, rekla da je ono priprema za buduće korišćenje evropskih fondova, a da ne treba zanemariti ni njegov "horizontalni značaj", budući da je ono značajno i za druga poglavlja, poput onog koji se odnosi na poljoprivredu i socijalnu politiku.

Miščević je dodala da je EK najavila da će do kraja 2015. godine Srbiji poslati izveštaje za svako od 35 poglavlja, bar prvi i drugi deo tih izveštaja.

Zamenica direktora Kancelarije za evropske integracije i koordinator za fonodove EU, Ana Ilić, objasnila je da je skrining za Poglavlje 22 završen u januaru, da je u julu Srbiji poslat deo izveštaja o skriningu, a da se do kraja 2015. godine očekuje i potpuni izveštaj.

Ilić je navela da će Akcioni plan za Poglavlje 22 biti merilo za otvaranje pregovora za tu oblast.

Prema njenim rečima, naš tim ima osnovni pravac kako bi trebalo da izgleda model upravljanja kohezionom politikom i da je on više centralizovan, sa ograničenim brojem upravljačkih tela.

Zamenik generalnog sekretara Evropskog pokreta u Srbiji, Ivan Knežević, smatra da je trebalo već da postoji neki predlog modela, ali da još uvek nije kasno.

Da Srbija što pre treba da definiše model upravljanja kohezionom politikom poručio je ekspert u oblasti strateškog planiranja, regionalnog razvoja i EU fondova, Ognjen Mirić, koji smatra i da treba uskladiti akcione planove za poglavlja 22 i 32 (finansijska kontrola).

Izvor: Vebsajt Tanjug, 23.09.2015.