Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USKORO IZMENE I DOPUNE ZAKONA O BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJU NA RADU: Svaki radnik mora da bude osiguran i za svaku povredu moraju da se predvide mehanizmi i odgovarajuća sredstva kako bi ona, kao i nastala šteta, bili sanirani


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin saopštio je da u Srbiji godišnje na radu nastrada približno 35 ljudi, kao i da se dogodi 1.000 teških i mnogo veći broj lakših povreda.

Vulin je na otvaranju 39. međunarodnog sajma prevencije i reagovanja u vanrednim situacijama i bezbednosti i zdravlja na radu istakao da bi sve to moglo da se spreči ukoliko bi se više radilo na prevenciji i ako se ne bi štedelo na zaštiti ljudskih života.

On je ukazao na to da nije moguće sprečiti svaku povredu na radu i zaštititi svaki život, ali i ponovio da može da se smanji broj nastradalih, pri čemu poslodavci ne bi trebalo da shvataju prevenciju kao trošak, već kao investiciju koja čuva živote ljudi.

Smrt i povreda na radnom mestu su krivično delo, upozorio je ministar i napomenuo da je takve ishode preventivnim delovanjem moguće svesti na minimum.

Vulin je potvrdio da će resorno ministarstvo uskoro krenuti u proces izmene i dopune Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu, jer se taj proces predugo odlagao.

Prema njegovim rečima, svaki radnik mora da bude osiguran i za svaku povredu moraju da se predvide mehanizmi i odgovarajuća sredstva kako bi ona, kao i nastala šteta, bili sanirani.

Na sajmu učestvuje više od 60 direktnih i približno 130 indirektnih izlagača i učesnika iz 20 zemalja, koji predstavljaju više od 150 domaćih i svetskih brendova.

Sajam se održava od 23. do 26. septembra u organizaciji Beogradskog sajma, pod pokroviteljstvom Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Sektora za vanredne situacije MUP-a.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 23.9.2014.