Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ODLUKE O VISINI MINIMALNE CENE RADA ZA PERIOD JANUAR-DECEMBAR 2024. GODINE: Dvocifreno povećanje minimalca u 2024. godini, poslodavcima rast neoporezivog dela zarade


U ponedeljak 21. avgusta, počeli su pregovori Vlade Republike Srbije, Unije poslodavaca Srbije (UPS) i Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) o povećanju minimalne zarade u 2024. godini.

Na sastanku su predstavnici sindikata izašli sa primedbom zašto nisu u pisanoj formi dobili razlog zašto se minimalna zarada nije povećala još jednom u toku ove godine, o čemu je Ministarstvo finansija još u maju obavestilo Socijalno-ekonomski savet da zbog inflacije od 14,3 odsto nema razloga da se to dogodi.

Predstavnik Ministarstva finansija na sastanku je ponovio da je dato objašnjenje da nema uslova za povećavanje minimalne cene rade, jer su se sva predviđanja o kretanju inflacije praktično ostvarila i da može da se pregovara samo o minimalnoj ceni rada za narednu godinu.

Iako na sastanku nije bilo konkretnih predloga, iz Ministarstva finansija su najavili da će povećanje minimalne zarade biti dvocifreno, kao i da će se zauzvrat poslodavcima povećati neoporezivi deo zarade.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Nebojša Atanacković, koji je učestvovao na sastanku kao predstavnik strane poslodavaca, kaže da će UPS prvo da razmotri predlog Vlade Srbije o povećanju minimalne cene rada.

“Dogovor je da drugi sastanak bude održan u petak 25. avgusta, i da se tada izađe sa konkretnijim predlozima. Povećanje bi trebalo da bude dvocifreno u procentima, iako za to nema osnova, jer ekonomski pokazatelji ne govore u prilog tolikom povećanju, ali predlog će najverovatnije biti takav. Mi iz Unije čekamo šta će da ponudi najveći poslodavac, odnosno država, pa ćemo na osnovu toga da razmotrimo da li taj predlog odgovara većini ili ne”, ističe Atanacković.

Udruženi sindikati Srbije Sloga zatražili su da na sastanku Socijalno-ekonomskog saveta bude povećana minimalna cena rada za ovu godinu, uz ocenu da ako se to ne desi sindikati treba da napuste Savet.

Ipak, predstavnici sindikata će prema rečima Nebojše Atanackovića učestvovati i na narednom sastanku.

“Sindikati će učestvovati i na sledećim razgovorima, ali traže napismeno odgovor zašto se nije povećala zarada u 2023. godini. Taj predlog je već odbijen. Ako predstavnici sindikata ne budu učestvovali u pregovorima, to znači da će Vlada Srbije u septembru sama da donese odluku”, ocenjuje naš sagovornik iz UPS.

Podsetimo, Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) je pre početka pregovora o minimalnoj ceni rada objavio analizu “Profiti, zarade i penzije u Republici Srbiji”, koja ukazuje da su tokom prošle godine uočene niske stope rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) i industrijske proizvodnje, niske realne stope rasta zarada, realno smanjenje minimalne zarade i prosečne penzije, a izrazito visoka stopa rasta profita privrednih društava.

Analiza pokazuje da je prosečna mesečna neto minimalna zarada za 2023. godinu (40.020 dinara) približno bila na nivou minimalne potrošačke korpe za mesec septembar 2021. godine (40.283 dinara).

Međutim, kako je predsednik Srbije pre nekoliko nedelja najavio da će minimalna zarada u 2024. godini iznositi 400 evra (oko 46.000 dinara), učesnici pregovora upravo očekuju da će to biti i predlog Ministarstva finansija u petak 25. avgusta.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Biznis, Ljiljana Begović, 21.08.2023.
Naslov: Redakcija