Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PRIVREMENOM REGISTRU MAJKI I DRUGIH LICA KOJIMA SE UPLAĆUJE NOVČANA POMOĆ: Upravi za trezor stigle reklamacije koje su podneli usvojitelji dece, a koje sistem prilikom prijave za pomoć od 10.000 nije prihvatio


Ministarstvo finansija potvrdilo je da je Upravi za trezor stiglo nekoliko reklamacija koje su podneli usvojitelji dece, a koje sistem prilikom prijave za pomoć od 10.000 nije prihvatio, pa su na društvenim mrežama objavili šta je još potrebno priložiti u tom slučaju, ali i u slučaju oca udovca ili onog ko ima starateljstvo nad detetom/ decom.

Od nedelje je krenulo prijavljivanje za najavljenu jednokratna pomoć od 10.000 dinara – namenjenu svoj deci do 16 godina starosti. Do sada je uspešno prijavljeno preko 500.000 dece, navedeno je u odgovoru Ministarstva finansija.

Pojedini roditelji, koji su decu usvojili, javili su se i naveli da su im prijave odbijene. Ubrzo je, s tim u vezi, stigao odgovor ministarstva na društvenim mrežama.

Objavu Ministarstva finansija prenosimo u celini:

Ukoliko je otac udovac, ili majka ne ispunjava propisane uslove (npr. nije državljanin, nema prebivalište na teritoriji Republike Srbije) prijavljuje se na isti način kao i majka, te je potrebno da unese samo svoj JMBG i broj lične karte, kao i da izabere banku u kojoj želi da mu bude uplaćen novac.

Ukoliko je otac dobio starateljstvo nad detetom, a majka je živa, potrebno je da otac priloži sudsku presudu u PDF formatu. Dakle, dovoljno je da se sudska presuda fotografiše i pretvori u PDF ili da se skenira i na taj način pretvori u elektronski oblik. Potrebno je da se prijave najpre pomoću svog JMBG-a i broja lične karte, a zatim će im se, kada budu proveravali status prijave, dati mogućnost da prilože pomenuti dokument.

Ukoliko se prijavljuje staratelj deteta, potrebno je priložiti pravnosnažnu odluku organa starateljstva u PDF formatu. Dovoljno je da je fotografišu i pretvore u PDF ili da je skeniraju i na taj način pretvore u elektronski oblik. Potrebno je da se prijave najpre pomoću svog JMBG-a i broja lične karte, a zatim će im se, kada budu proveravali status prijave, dati mogućnost da prilože pomenuti dokument.

Iz Ministarstva su još naveli i da se hranitelji i primaoci novčane socijalne pomoći ne prijavljuju, već će im novčana pomoć automatski biti isplaćena.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt N1, 21.08.2023.
Naslov: Redakcija