Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O PRENOSIVOSTI BROJA ZA USLUGE KOJE SE PRUŽAJU PREKO JAVNIH MOBILNIH KOMUNIKACIONIH MREŽA: Do 1. avgusta 2023. godine operator primalac broja i dalje može zahtevati da pretplatnik plati naknadu za uslugu prenosa broja u iznosu do 200 dinara, dok operator davalac broja ne može zahtevati od pretplatnika naknadu troškova za prenos broja


Dana 19. avgusta 2022. godine stupila je na snagu izmena kojom je predviđeno da će se Pravilnik o prenosivosti broja za usluge koje se pružaju preko javnih mobilnih komunikacionih mreža ("Sl. glasnik RS", br. 13/2022 i 89/2022 - dalje: Pravilnik), primenjivati od 1. avgusta 2023. godine, odnosno da će do tog perioda na snazi biti odredbe trenutno važećeg Pravilnika o prenosivosti broja za usluge koje se pružaju preko javnih mobilnih komunikacionih mreža ("Sl. glasnik RS", br. 101/2014 - dalje: važeći Pravilnik).

Ovo u praksi, između ostalog, znači da do navedenog perioda operator primalac broja i dalje može zahtevati da pretplatnik plati naknadu za uslugu prenosa broja u iznosu do 200,00 dinara, dok operator davalac broja ne može zahtevati od pretplatnika naknadu troškova za prenos broja. Prema našim saznanjima, u praksi po navedenom osnovu do sada nije bilo slučajeva naplate prenosa broja od strane operatora primaoca, a na teret pretplatnika, imajući u vidu da je važećim Pravilnikom to predviđeno samo kao mogućnost koju operatori da sada nisu koristili.

Kada govorimo o odredbama Pravilnika koji će, kako je navedeno, biti u primeni od naredne godine, njegovom donošenju prethodila je analiza dotadašnje prakse u primeni važećeg pravilnika, pri čemu je uočeno da postoje uslovi za unapređenje postupka prenosa broja i iz tog razloga je RATEL doneo novi Pravilnik, a sve u cilju jasnijeg definisanja i ubrzavanja postupka prenosa, kao i zaštite korisnika u slučajevima kada dolazi do odlaganja prenosa.

RATEL je, takođe, izvršio i analizu procesa prenosa broja za korisnike fiksne telefonije koja je pokazala da i tu ima mesta za značajno unapređenje, imajući u vidu da su u primeni odredbe Pravilnika o prenosivosti broja u javnim telefonskim mrežama na fiksnoj lokaciji ("Sl. glasnik RS", br. 52/2011) iz 2011. godine. S tim u vezi, u toku je i priprema novog pravilnika o prenosivosti broja za usluge koje se pružaju preko javnih komunikacionih mreža na fiksnoj lokaciji. Istovremenim početkom implementacije oba pravilnika omogućiće se da korisnici i fiksne i mobilne telefonije koriste iste pogodnosti.

S obzirom da sve navedene izmene podrazumevaju i izmene u funkcionisanju Centralne baze prenetih brojeva koju vodi RATEL i koja je ključna za funkcionisanje usluge prenosivosti brojeva, kako u fiksnim tako i u mobilnim mrežama, kao i da su prilagođavanja neophodna i u sistemima svih operatora (4 mobilna operatora + 26 fiksnih operatora) bilo je potrebno ostaviti razuman rok za prilagođavanje svih sistema novim zahtevima i omogućavanje implementacije Pravilnika. Naime, potrebno je i određeno vreme da se izvrši i prilagođavanje internih procedura operatora novim pravilima, a imajući u vidu složenost postupka i neophodnost da se obezbedi da proces prenosivosti brojeva kod korisnika ne izaziva prekid u korišćenju usluge.

Izvor: Vebsajt RATEL, 18.08.2022.
Naslov: Redakcija