Zastava Bosne i Hercegovine

KRIVIČNI ZAKONIK: Neplaćanje alimentacije je krivično delo za koje je kazna ili novčana ili zatvorska


U Srbiji svaki treći bivši muž neće da daje novac za izdržavanje dece, a izgovori su da ne žele da od tih para majke rade nokte, idu kod frizera ili ugrađuju silikone.

Čak trećina razvedenih očeva, prema nezvaničnoj statistici, ne plaća redovno alimentaciju, a da bi izbegli izmirivanje zakonske obaveze, oni sakrivaju imovinu, prebacuju je na rođake, daju fiktivne otkaze, prijavljuju da primaju minimalac.

Sve čine samo da izvršitelji ne bi mogli da sprovedu plenidbu. Svoje automobile registruju na druge, a spremni su i da menjaju adrese i da rade na crno samo da majci ne bi dali novac za dete.

U Srbiji je u toku prošle godine razvedeno 9.790 brakova. 5.187 razvedenih brakova činili su brakovi s decom. 3.600 dece dodeljeno je majci na staranje. Iskustva govore da majke nekad i odustaju od ostvarivanja svojih i dečjih prava da bi izbegle stresne situacije koje prate ceo postupak, ali i želje da zaštite decu od neprijatnosti.

O ovoj temi govorila je advokatica Mara Janjić.

- Visina doprinosa za izdržavanje, to je zakonski termin, alimentacija je više izraz koji se koristi u komunikaciji, određuje se na osnovu potreba primaoca, odnosno deteta i davaoca, roditelja. Iznos može biti fiksni ili procentni. Postoji jedan pravni standard, koji je pravno propisan, a to je da životni standard roditelja mora da bude isti kao životni standard deteta - rekla je advokatica Mara Janjić i dodala:

- Očevi ne plaćaju alimentaciju, ali sa druge strane to mogu da budu i majke. Dešava se da završe na izdržavanju zatvorske kazne, dešava se da prikrivaju imovinu i vrše različite malverzacije - ispričala je advokatica Janjić.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Kurir, 22.08.2022.
Naslov: Redakcija