Zastava Bosne i Hercegovine

NA SLEDEĆOJ SEDNICI VLADE SRBIJE BIĆE I PREDLOG POVEĆANJA PREMIJA ZA MLEKO: Najverovatnije sa 7 na 10 dinara po litru


Premije za mleko biće najverovatnije povećane za tri dinara, pa će proizvođači mleka dobijati 10 dinara po litru, umesto dosadašnjih sedam.

Ovaj predlog, kako "Novosti" saznaju, trebalo bi da se nađe na sledećoj sednici Vlade Srbije. Država će za ovo povećanje izdvojiti na godišnjem nivou tri milijarde dinara, što je nekih 25 miliona evra. To je povećanje od nekih 40 odsto.

Premije za mleko već godinama su sedam dinara i stočari koji imaju mlečne krave time su vrlo nezadovoljni. Naročito kada se uzme u obzir trenutna prosečna otkupna cena mleka - 37 dinara. I to uz premiju od sedam dinara. Veliki broj malih proizvođača dobija i ispod ove cene, čak manje i za 10 dinara.

Niska otkupna cena mleka i poskupljenje stočne hrane za nekih 50 odsto doveli su do toga da stočari počinju da rasprodaju mlečne krave, jer im se ne isplati gajenje. Proizvođače mleka litar košta najmanje 56 dinara. Krajem meseca predstavnici udruženja mlekara trebalo bi da održe sastanak sa premijerkom Srbiji, povodom niske otkupne cene.

Kako su nam rekli, čak i povećanje premije mleka, njima ne znači mnogo. To nije osnovna cena sirovog mleka. Zbog toga ne treba da ima veze sa cenom njihovog proizvoda. Uz to, kažu, kada je sve poskupelo za 50 i više odsto, zbog čega ne može i mleko.

Plaćanje mleka po kvalitetu još nije zaživelo u potpunosti u Srbiji, iako je trebalo da bude uvedeno od ove godine. Nacionalna referentna laboratorija, koja je opremljena za uzorkovanje i analizu kvaliteta mleka, na osnovu čega bi se ono i plaćalo, nije počela to da radi, jer je ušla u "kovid" režim rada. Zbog toga nije mogla da obavlja uzorkovanje. Proizvođači mleka očekuju da će to uskoro početi, jer bi se time odvojilo kvalitetno mleko od ostatka.

Izvor: Novosti, J. Subin, 21.08.2021.
Naslov: Redakcija