Zastava Bosne i Hercegovine

ZAŠTITNIK GRAĐANA ULOŽIO ŽALBU NA ODLUKU DA SE OD RODITELJA HITNO ODUZMU SVA DECA KOJA PROSE I NAJAVLJUJE POKRETANJE INICIJATIVE ZA IZMENU PROPISA: Poručuje da je važno razdvojiti organizovani kriminal od individualnih slučajeva krajnjeg siromaštva


Zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže za RTS da je u slučajevima oduzimanja "dece ulice" od roditelja važno razdvojiti organizovani kriminal od individualnih slučajeva krajnjeg siromaštva. Najavljuje da će tražiti izmenu propisa. 

Centri za socijalni rad su pre dve godine dobili nalog od nadležnog ministarstva da se svako dete koje živi i radi na ulici po hitnom postupku oduzme od roditelja ili staratelja, a Zaštitnik građana je nedavno uložio žalbu na tu odluku.

Zoran Pašalić je, gostujući u Beogradskoj hronici, naveo da je Ministarstvo na žalbu odgovorilo porukom da oni rade u okviru zakona.

- Mi prvenstveno imamo taj moralni i etički aspekt i mi moramo da posmatramo svaki slučaj pojedinačno - ističe Pašalić.

Naglašava da nije svaki slučaj isti i da se moraju posmatrati pojedinačno, da ne bi bili nepravedni.

- Imate situaciju kada neko prosi zato što je iz jako siromašne sredine i zato što svi u toj porodici jedino tim poslom stiču neke prihode, i situaciju kada je u pitanju organizovani kriminal i kada se neko bavi zloupotrebom dece i trgovinom ljudima - objašnjava Pašalić.

Ističe da centri za socijalni rad tim porodicama treba da se bave kada saznaju da postoji neki problem.

Dužni su da im pruže pomoć, a ako nemaju sredstava i dovoljan broj zaposlenih, onda se obraćaju lokalnoj samoupravi, objasnio je Pašalić.

Zaštitnik građana poručuje da je važno razdvojiti organizovani kriminal od individualnih slučajeva krajnjeg siromaštva. 

Upitan za sledeće korake, najavljuje da će tražiti izmenu svega toga i napominje da to nije jednostavan posao.

Izvor: Blic, J.A. 22.08.2020.
Naslov: Redakcija