Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI IZMENE ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU: Predviđeno da se na nivou Akademije visokih strukovnih studija uvede funkcija menadžera


Savet za reformu visokih strukovnih studija održao je sednicu u Beogradu, a sastanku je prisustvovao i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Mladen Šarčević.

Na sednici su razmatrani predlozi koje je uradila uža Radna grupa koja se bavi reformom visokih strukovnih škola. Među predlozima bili su i principi na kojima bi se visoke strukovne škole spajale, kao i principi upravljanja tim ustanovama.

Šarčević je naveo da je osnovni cilj da se u skladu sa zakonom podigne kvalitet strukovnog obrazovanja.

 Namera je da se podigne kvalitet strukovnog obrazovanja u smislu bolje veze sa privrednom i univerzitetom. Cilj je da se bolje urede statuti, odnosno izbor u zvanja i obezbedi veći kvalitet nastave, kao i urede finansije, rekao je on.

Prema njegovim rečima, u izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju ("Sl. glasnik RS", br. 88/2017 i 27/2018 - dr. zakon) biće mnogo novih rešenja, a predviđeno je i da se na nivou Akademije visokih strukovnih studija uvede funkcija menadžera.

Šarčević je naveo da ne treba da postoji bojazan da će prilikom spajanja ustanova "manje uspešna škola biti na teretu uspešnije".

 Ovo telo će napraviti mehanizme da se to ne desi, istakao je on.

Šarčević je rekao da je jedan od ciljeva Ministarstva privlačenje stranih studenata i učenika.

 Ne možemo ih privlačiti time što će biti nelegalnih odeljenja, neakreditovanih modela, bilo da je osnivač država ili privatno lice. Sprečićemo i da se iz regiona prelivaju takve škole kod nas, ukazao je on.

Predsednik Saveta prof. dr Branislav Jeremić, koji je i potpredsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje ocenio je da se visoke škole moraju transformisati i da je globalni predlog da se spajanje radi po teritorijalnom principu.

On je ponovio da je cilj da se podigne kvalitet i naveo da postoji dobra saradnja MPNTR i Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

Sastanku su prisustvovali i državni sekretar MPNTR prof. dr Vladimir Popović i pomoćnik ministra prosvete za visoko obrazovanje doc. dr Bojan Tubić.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo prosvete, 22.08.2018.
Naslov: Redakcija