Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMENE ZAKONA O PREVOZU PUTNIKA U DRUMSKOM SAOBRAĆAJU: Biće rešeno pitanje sive ekonomije u taksi delatnosti, kao i pitanje "divljih" taksista


Izmene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju ("Sl. glasnik RS", br. 68/2015, 41/2018 i 44/2018 - dr. zakon), koje bi trebalo da budu usvojene na Vladi naredne sedmice, rešiće pitanje sive ekonomije u taksi delatnosti, kao i pitanje "divljih" taksista, rekla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Zbog sive ekonomije u taksi delatnosti godišnje gubimo 25 do 35 miliona evra, rekla je Mihajlović.

Mihajlović je naglasila da će svi moći da se bave taksi delatnošću, kao i da će moći da se koriste svi on lajn servisi kao što su Kar go i Uber.

Dodaje da niko nema ništa protiv digitalizacije i aplikacija, ali da svi moraju da se registruju i posluju u skladu sa zakonom.

"Svi koji žele mogu da se bave taksi delatnošću, ali moraju da se registruju u skladu sa zakonom", naglasila je Mihajlović.

Ona je pojasnila da taksi udruženja, iako su u nadležnosti lokalnih samouprava, posmatra kao deo kompletne tranzitne politike.

"Samo u Beogradu ima 6.700 registrovanih taksista. Zajedno sa njima, ali i Ministarstvom finansija, Poreskom upravom i inspekcijom ministarstva koje vodim, kontrolisaćemo primenu novog zakona, s obzirom na to da zbog divljih taksista u sivoj ekonomiji gubimo od 25 do 35 miliona evra godišnje", rekla je ona.

Kaže da Poreska uprava zajedno sa drugim ministarstvima kontroliše da li taksisti izmiruju porez, da li se nelegalnim taksistima oduzimaju vozila i drugo.

"Uključili smo udruženja taksista da sa nama budu u koordinacionom telu i kada se usvoje izmene zajedno ćemo kontrolisati primenu zakona", rekla je ministarka.

Predsednik Saveza udruženja taksista Srbije Aleksandar Bjelić je rekao da će zajedno sa resornim ministarstvom nastaviti da rade na poboljšanju položaja taksista u Srbiji.

"Jedan od narednih koraka je borba protiv divljih taksista i sive ekonomije", rekao je Bjelić.

Ističe da divlji taksisti učestvuju u taksi delatnosti između 30 i 50 odsto, kao i da ima taksista i sa 200 prijava, ali koje ne budu realizovane zbog zastarelosti.

Kako kaže, sada će to biti promenjeno pošto će se računati kao privredni prestup i neće moći da zastari, a i kazne će biti veće.

"Zbog divljih taksista ostavljamo jako loš utisak na strane turiste", dodao je Bjelić.

Na pitanje da li taksisti podržavaju on lajn aplikacije, Bjelić je rekao da onaj ko koristi aplikaciju to mora da radi u skladu sa zakonom odnosno da bude registrovan vozač, taksista preduzetnik i mora da vozi po cenama koje je država propisala.

"To važi i za regularne taksiste, mislim da ćemo vrlo brzo svi da se dovedemo u red", ukazao je on.

Izvor: Vebsajt RTV, 23.08.2018.
Naslov: Redakcija