Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU: Najčešći iznosi preplate, nastale kao razlike između privremenih i konačnih penzionih rešenja, su od 5.000 do 10.000 dinara. Korisnici imaju mogućnost da, Fondu PIO, razliku vrate odjednom ili na 60 mesečnih rata


Privremeno rešenje o visini iznosa na penzionom čeku prvi je papir sa adrese Fonda PIO sa kojim se godišnje susreće više od 90 odsto sugrađana koji su stekli uslov za odlazak u penziju. Budući da do trajnog rešenja osiguranici u proseku najviše čekaju tri do četiri meseca, kod onih penzionera koji smatraju da je iznos na privremenom rešenju manji od očekivanog pojavi se sumnja da li će novčani zaostaci biti naknadno isplaćeni u celosti. Ipak, dosadašnja praksa pokazala je da je iznos na privremenom rešenju u dve trećine slučajeva veći od onog na konačnom, potvrđuju iz Fonda PIO.

Kada se za nekoliko meseci steknu uslovi u čak dve trećine slučajeva penzioner mora da vrati deo novca, dok u ostalim doplata stiže iz kase Fonda. Kako objašnjavaju u Fondu PIO, najčešći iznosi preplate nastale kao razlika između privremenih i konačnih rešenja su od 5.000 do 10.000 dinara i korisnici u velikom broju vraćaju preplaćene iznose.

- Privremeno rešenje o penziji podrazumeva da penzija nije privremeno ograničena u vremenskom smislu, već da je iznos penzije utvrđen na osnovu nekompletnih podataka o stažu, zaradama i visini doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje - navode iz Fonda. - Ukoliko se po donošenju privremenog rešenja naknadno kompletiraju svi podaci o stažu, zaradama i doprinosima, može se doneti konačno rešenje o penziji. U protivnom, ukoliko se ne kompletiraju svi podaci, donosi se novo privremeno rešenje.

Konačni iznos na rešenju zavisi od dokumentacije i podataka o zaradama i doprinosima, pa ukoliko se ispostavi da je iznos na konačnom rešenju manji, korisnici su dužni da razliku vrate Fondu. Pred "mladim" penzionerima stoji mogućnost da razliku vrate odjednom ili na maksimalnih 60 mesečnih rata. U suprotnom, ako je iznos veći od privremenog rešenja, Fond je dužan da korisniku isplaćuje razliku za manje isplaćene iznose penzije za ceo period dotadašnjih primanja.

- Ova razlika biće isplaćena u celosti pri prvoj sledećoj isplati penzije po konačnom rešenju - uveravaju u Fondu PIO.

U praksi se najčešće dešava da konačnom rešenju prethode od dva do tri privremena rešenja. Razlozi koji dovode do privremenih rešenja nisu samo nekompletni podaci o stažu, već to može biti i nepostojanje podatka o prosečnoj godišnjoj zaradi u republici, za poslednju godinu rada, prilikom obračuna penzije.

Izvor: Vebsajt Novosti, K. M., 22.08.2018.
Naslov: Redakcija