Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REPUBLIČKA IZBORNA KOMISIJA: Izborne liste za nacionalne savete nacionalnih manjina do 19. oktobra 2018. godine


Rok za podnošenje izbornih lista za izbore za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina je 19. oktobar u ponoć, a rok za utvrđivanje i objavljivanje zbirne izborne liste u Službenom glasniku je 24. oktobar.

Republička izborna komisija usvojila je ove rokove, a usvojen je i rok za donošenje Rešenja o zaključenju posebnih biračkih spiskova nacionalnih manjina, 19. oktobar, dok je rok za utvrđivanje i objavljivanje izveštaja sa ukupnim rezultatima izbora 8. novembar u 20 časova.

Preporuka RIK-a je da učesnici izborne liste podnose svaki dan od 9 do 18 časova u Narodnoj skupštini, dok će oni koji žele da dođu preko vikenda morati da se najave svakog petka do 17 sati.

Konačan broj birača biće poznat do 1. novembra u ponoć.

U izborima za Nacionalne savete nacionalnih manjina učestvuju 22 nacionalne manjine, 18 će glasati direktno - albanska, aškalijska, bošnjačka, bugarska, bunjevačka, vlaška, grčka, egipatska, mađarska, nemačka, poljska, romska, rumunska, rusinska, slovačka, slovenačka, ukrajinska i češka nacionalna manjina.

Četiri nacionalne manjine - makedonska, ruska, hrvatska i crnogorska će na izborima učestvovati putem elektorskih skupština.

Boje glasačkih listića i kontrolne liste ostale su iste kao i na prethodnim izborima, kontrolni list biće boje kajsije, dok će dve najveće nacionalne manjine- mađarska i bošnjačka - imati glasačke listiće rezedo boje sa svetlo sivim, odnosno braon okvirom.

Ostale nacionalne manjine imaće glasačke listiće led sive boje dok će se okvir na listiću razlikovati za svaku posebno.

Kada su u pitanju nacionalne manjine koje će na izborima učestvovati putem elektorskih skupština, makedonska nacionalna manjina imaće listiće žute, ruska svetlo plave, hrvatska svetlo zelene i crnogorska roze boje.

Izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina biće održani 4. novembra 2018. godine.

Izvor: Vebsajt RTV, 21.08.2018.
Naslov: Redakcija