Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ODRŽAN SASTANAK PROSVETARA I VLADE, ODLUKA O ŠTRAJKU OSTAJE


Predsednik unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković izjavila je da je dobro što je došlo do sastanka sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem, da nisu dobili konkretnu ponudu i da najavljeni štrajk za 1. septembar ostaje.

„Nismo dobili mogućnost da napravimo nekakav protokol koji smo želeli. Štrajk ostaje 1. septembra, s tim što imamo obećanje da će premijerka kada bude saznala koliko je moguće povećanje plata za zaposlene u obrazovanju prvo zvati predstavnike sindikata”, rekla je Janković novinarima.

Na pitanje da li je negde bilo pomaka, jer je bilo više tema na dnevnom redu Janković je istakla da je najveći pomak taj što je došlo sastanka, da su čekali „godinu i po dana” na prijem i da ih je premijerka Brnabić pozvala.

Kako je rekla Brnabić je najavila da će ih pozvati ponovo da ih direktno informiše o tome koliko su moguća povećanja plata.

Janković je rekla da je tokom sastanka rečeno da država i dalje želi da podrži obrazovanje, ali i da je situacija sa platama u obrazovanju katastrofalna, jer su prosvetari 17 odsto ispod republičkog proseka.

Prema njenim rečima, to nikoga ne raduje.

„Meni je drago što to ne raduje ni predsednicu vlade i očekujemo da ćemo imati nekakve direktne ponude za to šta će biti nadalje”, rekla je Janković.

Ističe, da je nacrt Zakona o zaposlenima u javnoj upravi, oko koga se vodi polemika od četvrtka u javnoj raspravi, i navodi da će sindikati učiniti sve da u javnoj raspravi prvo opomenu, a zatim i iznesu predloge, „pa da konačno budu usvojeni i njihovi predlozi”.

 

„Smatramo da ovaj zakon nikako nije dobar za nas”, rekla je Janković i dodala da se pričalo i o tome da li je moguće i kako napraviti vrednovanje u obrazovanju, ali kako kaže, to su finese o kojima će pričati sa ministrom prosvete.

„Što se tiče novca, novca nema, to znamo i pre ovog sastanka. Dakle, novca će za obrazovanje možda biti malo više nego za druge, ali nažalost obrazovanje će i dalje biti 13. prase”, navela je Janković.

Ističe, da će Unija sindikata održati za 1. septembar najavljeno skraćenje časova na 30 minuta u svim školama članicama, da će u svim većim gradovima napraviti protest i pokušati da objasne šta se tačno dešava.

Navodi, da će u to vreme biti završena i javna rasprava o Zakonu o zaposlenima u javnom sektoru.

„Ako ministarstvo i vlada budu ostali pri ovakvom zakonu najavljujemo dalje sindikalne akcije i obustavljamo nastavu”, kaže Janković.

Premijerka Ana Brnabić, koja se sastala sa predstavnicima reprezentativnih sindikata, rekla je povodom štrajka koji je najavljen za 1. septembar da vlada razume tu odluku, ali je istakla da je situacija u prosveti danas bolja nego ranije.

Ona je najavila da će 2018. godine prvi put prosvetni radnici biti u boljem položaju u odnosu na period kada im je plata smanjena za deset odsto.

„Mi bismo više voleli da nema štrajka, ali to je njihova odluka i mi na to nećemo uticati, niti smo ih danas zamolili da ga nemaju, to je njihovo pravo i to ćemo mi u potpunosti poštovati i nastaviti razgovore sa njima”, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da će kada iz ministarstva finansija stigne završna računica za budžet za 2018. i kada se završi sa misijom MMF-a plate u javnom sektoru biti povećane koliko god je to moguće. 

Izvor: Politika, 23.08.2017.
Naslov: Redakcija