Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICAMA TREBA DA BUDE GOTOV DO KRAJA GODINE: Strategija za podsticanje rađanja, sa čijom primenom je bilo problema, trenutno je na doradi


Ministarka Slavica Đikić Dejanović izjavila je danas da očekuje da za pet godina u Srbiji bude poboljšan natalitet i dodala da bi Zakon o finansijskoj podršci porodicama trebalo da bude gotov do kraja godine.

Strategija za podsticanje rađanja je na doradi, navela je ona za televziiju N1 i dodala da država mora da bude obazriva i realna kad su u pitanju pronatalitne mere.

Prosečna starost u zemlji je 43 godine, što nas svrstava u stare nacije, rečeno je nakon konstitutivne sednice Saveta za populacionu politiku.

Ona je ukazala da samo 40 opština u Srbiji ima pozitivnu migraciju, odnosno u njima neko želi da živi.

Demografske probleme Vlada će pokušati da reši Strategijom za podsticanje rađanja, u kojoj je jedna od najvažnijih stavki usklađivanje rada i roditeljstva.

"Ozbiljan je problem što nas po prirodnom priraštaju ima 35.000 manje svake godine i 15.000 po osnovu spoljnih migracija", navela je.

Na sednici Saveta smo odlučili da je potrebna revizija Strategije, eksperti treba u roku do 90 dana da dopune i izmene neke delove, rekla je Đukić Dejanović.

Ona kaže da je ta strategija bila dobra, i da se sada radi samo dopuna. Problem je bila primena.

Govoreći o niskom natalitetu, rekla je da finansije nisu presudne za to što se porodice ne odlučuju za više dece, napominjući da pojedine skandinavske zemlje imaju slične probleme, iako nemaju probleme s novcem.

Mi u ovom momentu imamo 52 odsto žena sa jednim detetom, a da bi došlo do obnavljanja, potrebno je da 11 odsto žena u reproduktivnom periodu ima jedno dete, 44 odsto dvoje dece, 45 odsto troje.

Ministarka kaže da je istraživanjem koje je urađeno, na 126.000 zaposlenih, utvrđeno da 330 testiranih poslodavaca i preko 5.000 radnika ne koristi zakonske mogućnosti koje imaju jer o njima nisu informisani.

Izvor: Večernje novosti, 23.08.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija