Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMENE ZAKONA O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU: Nova pravila važiće za fizička lica iz EU, uslovi za privredne subjekte ostaju nepromenjeni


Ko će od 1. septembra 2017. godine, moći da gazduje srpskim njivama? Ukoliko se na vreme usvoje Izmene i dopune zakona o poljoprivrednom zemljištu - ograničeno građani Evropske unije. Doduše, samo ako su pojedinci, jer su za pravna lica pravila stara.

"Ko osnuje pravno lice u Srbiji, on je srpsko pravno lice, posluje u Sbiji i tu nema nikakvih problema. Što se tiče stranih pravnih lica, Ustav propisuje da mora postojati međunarodni sporazum kojim to može eventualno da se omogući. A to ide i na ratifikaciju u Skupštinu Republike Srbije. U ovom trenutku stvari su kristalno jasne", rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Jasne su i turskim poljoprivrednicima - na njih se novi zakon ne odnosi i oni su slobodni da kupuju oranice u Srbiji, mada za sada interesovanje nije veliko, kaže turski privrednik srpskog porekla Aleksandar Međedović.

"Ja radim i sa tim privrednicima iz Turske i vidim da su poprilično šokirani kada čuju cene zemljišta u Srbiji. Dakle, pre nego što im bude ponuđeno, oni prvo saznaju cenu i tada obično interes malo splasne i onda nađu neke alternative", objašnjava nezainteresovanost turskih poljoprivrednika za srpske oranice Aleksandar Međedović.

Sa druge strane, ova tema veoma interesuje Ligu socijaldemokrata Vojvodine. Zadovoljni su i kažu da je Vlada "skoro prepisala" njihov predlog.

Inače, Zakon je po hitnoj proceduri stigao u Skupštinu i stupiće na snagu u poslednjem trenutku, s obzirom da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kaže da tržište postaje liberalizovano 1. septembra 2017. godine.

Izvor: N1, 22.08.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija