Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENI ZAKONA O PROSVETNOJ INSPEKCIJI - Tekst propisa


Član 1.

U Zakonu o prosvetnoj inspekciji (“Službeni glasnik RS”, br. 27/18 i 129/21), u članu 2. stav 1. posle reči: “učeničkog i studentskog standarda” brišu se zapeta i reči: “nauke i istraživanja”.

Član 2.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srbije”.

IZ OBRAZLOŽENJA

II. RAZLOZI ZA DONOŠENjE ZAKONA

Predlogom zakona o izmeni Zakona o prosvetnoj inspekciji vrši se usaglašavanje sa Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima (“Službeni glasnik RS”, broj 116/22) koji je objavljen i stupio je na snagu 22. oktobra 2022. godine.

Odredbama Zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima propisano je da danom stupanja na snagu ovog zakona Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nastavlja rad, u skladu sa delokrugom utvrđenim ovim zakonom, kao Ministarstvo prosvete, kao i da danom stupanja na snagu ovog zakona Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija preuzima od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zaposlene, kao i prava, obaveze, predmete, opremu, sredstva za rad i arhivu za vršenje svojih nadležnosti u oblasti nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, utvrđenih ovim zakonom.

Istim zakonom propisano je da Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, pored ostalog, obavlja poslove državne uprave koji se odnose na sistem, razvoj i unapređenje naučnoistraživačke delatnosti u funkciji naučnog, tehnološkog i privrednog razvoja.

U članu 126. Zakona o nauci i istraživanjima (“Službeni glasnik RS”, broj 49/19), koji uređuje nadzor, propisano je da nadzor nad sprovođenjem odredaba ovog zakona vrši Ministarstvo, a da nadzor nad radom instituta iz oblasti odbrane i ostvarivanjem istraživanja od značaja za odbranu vrši ministarstvo nadležno za poslove odbrane u saradnji sa Ministarstvom.

Na osnovu odredaba navedenog zakona Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je u poslednjem kvartalu 2021. godine iniciralo donošenje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o prosvetnoj inspekciji (“Službeni glasnik RS”, br. 27/18 i 129/21), koji je stupio na snagu 5. januara 2022. godine, kojim je, pored ostalog, propisana nadležnost prosvetne inspekcije u vršenju nadzora nad primenom Zakona o nauci i istraživanjima i drugih propisa koji regulišu oblast nauke i istraživanja, kao i nad naučnoistraživačkim organizacijama.

Imajući u vidu da Zakon o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima iz oktobra 2022. godine propisuje da poslove državne uprave koji se odnose na naučnoistraživačku delatnost i tehnološki razvoj obavlja Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, odnosno isti poslovi nisu više u nadležnosti Ministarstva prosvete, ovo Ministarstvo inicira izmenu važećeg Zakona o prosvetnoj inspekciji.             

 Usaglašavanje sa odredbama novodonetog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima izvršiće se tako što će se reči “nauke i istraživanja”, iz člana 2. stav 1. Zakona o prosvetnoj inspekciji brisati, tako da će navedeni stav glasiti: “prosvetna inspekcija u vršenju inspekcijskog nadzora ispituje primenu zakona i drugih propisa u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja, obrazovanja odraslih, dualnog obrazovanja, visokog obrazovanja, udžbenika, učeničkog i studentskog standarda i Nacionalnog okvira kvalifikacija”.

III. OBJAŠNjENjE OSNOVNIH PRAVNIH INSTITUTA I POJEDINAČNIH REŠENjA

Članom 1. Predloga zakona kojim se menja član 2. Zakona propisuje se da prosvetna inspekcija u vršenju inspekcijskog nadzora ispituje primenu zakona i drugih propisa u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja, obrazovanja odraslih, dualnog obrazovanja, visokog obrazovanja, udžbenika, učeničkog i studentskog standarda i Nacionalnog okvira kvalifikacija.

U odnosu na važeći tekst, stav 1. člana 2. Zakona o prosvetnoj inspekciji, brisana je zapeta i rači “nauke i istraživanja”.

Na ovaj način izvršeno je usaglašavanje sa odredbama Zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima koji propisuje nadležnost Ministarstva za nauku, tehnološki razvoj i inovacije u obavljanju poslova koji se odnose na naučnoistraživačku delatnost pa su i kontrola primene propisa iz oblasti nauke i istraživanja u nadležnosti tog Ministarstva, odnosno ovi poslovi nisu više u nadležnosti Ministarstva prosvete.

U članu 126. Zakona o nauci i istraživanjima (“Službeni glasnik RS”, broj 49/19), koji uređuje nadzor, propisano je da nadzor nad sprovođenjem odredaba ovog zakona vrši Ministarstvo, a da nadzor nad radom instituta iz oblasti odbrane i ostvarivanjem istraživanja od značaja za odbranu vrši ministarstvo nadležno za poslove odbrane u saradnji sa Ministarstvom.

Član 2. Predloga zakona sadrži odredbe o stupanju na snagu propisa.


Izvor: Vebsajt Narodne skupštine, 21.07.2023.