Zastava Bosne i Hercegovine

FISKALNI SAVET: U 2021. godini opravdano zamrzavanje zarada u javnom sektoru


U 2021. godini potrebna je kontrola rasta penzija i plata, a opravdano bi bilo potpuno zamrzavanje zarada u javnom sektoru, naveo je Fiskalni savet.

U izveštaju Efekti zdravstvene krize na fiskalna i ekonomska kretanja u 2020. i preporuke za fiskalnu politiku u 2021. godini, Fiskalni savet je naveo da "država nema više toliko raspoloživih resursa za snažnu intervenciju jer se neracionalno zadužila za više od 600 miliona evra zbog isplate 100 evra punoletnim građanima".

"U takvim okolnostima deficit države iznosiće rekordnih sedam odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a javni dug na kraju godine biće preko 60 odsto BDP-a", naveo je Fiskalni savet.

Dodaje se da je rast javnog duga posledica pre svega neumerenog povećanja plata u javnom sektoru od skoro deset odsto sa kojim se ušlo u 2020. godinu.

Toliki rast plata bi, prema oceni Fiskalnog saveta, bio prevelik i da je ostvaren plan rasta BDP-a od četiri odsto u ovoj godini.

Zbog toga je u 2021. godini neophodno svesti deficit na oko dva odsto BDP da bi se zaustavio rast javnog duga.

Osim toga, kako je navedeno, treba povećati izdvajanja za gradnju infrastrukture i zdravstvo.

"Procenjuje se da će pad BDP u 2020. godini bit oko tri odsto, ali ako se u drugoj polovini godine ograniči kretanje građana pad bi mogao da iznosi oko pet odsto", ocenio je Fiskalni savet.

Izvor: Vebsajt Politika, 20.07.2020.
Naslov: Redakcija