Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI ZAKON O OSIGURANJU RADNIKA U SLUČAJU POVREDE NA RADU: Usvajanje Zakona očekuje se na jesen 2019. godine. Poslodavci će biti u obavezi da sve svoje zaposlene osiguraju od povreda kod osiguravajućih kuća


Poslodavci u Srbiji uskoro će morati sve svoje radnike da osiguraju od povreda na radu kod osiguravajućih kuća. Zakon koji će ih na to obavezati biće donet na jesen i više neće biti "povlačenja" po sudovima, a u slučaju povrede, novac će se odmah isplaćivati.

Ovo otkriva Zoran Đorđević, ministar za rad, i najavljuje da će na istom zasedanju na dnevnom redu biti i dugo najavljivane izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017 i 50/2018).

- Uskoro počinje javna rasprava o četiri predloga izmena koji dolaze iz mog i ministarstva na čijem je čelu Slavica Đukić Dejanović. Očekujem da primena počne od Nove godine, dok će one mere koje ne utiču drastično na budžet moći da stupe na snagu odmah. Kod ovog zakona moramo da vodimo računa o tome da nam se ne desi scenario kao u Crnoj Gori kada budžet nije mogao da pokrije propisane mere. Zato smo mi za početak počeli sa merama na 10 godina i napravili smo jednu vrstu podrške deci, ne roditeljima. Voleli bismo da dođemo u situaciju da teško izdvajamo novac jer bi to značilo da imamo mnogo dece. Ove godine smo povećali izdvajanje za porodilje za pet milijardi u odnosu na 2018. godinu - precizirao je ministar.

- Ova četiri naša predloga traže veća finansijska sredstva. Obećali smo da ćemo u skladu sa mogućnostima države izdvajati više za decu. Trudićemo se da nikome ne uskratimo prava, već samo da ih uvećavamo. Niko neće štedeti na majkama ako mogućnosti postoje. Za isplatu naknada zarada za porodilje, roditeljski i dečiji dodatak i troškove boravka dece u predškolskim ustanovama ove godine biće izdvojeno duplo više novca u odnosu na 2008. godinu. Obezbedili smo rekordan iznos u poslednjih 10 godina, od 58 milijardi dinara. Da podsetim, u 2008. u te svrhe utrošeno je 25,8 milijardi dinara - naveo je ministar.

U prvoj polovini ove godine, na osnovu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, utrošeno je 22,7 milijardi dinara za naknade porodiljama i za odsustva radi nege deteta, a sa roditeljskim i dečjim dodatkom 34,5 milijardi dinara, navodi ministar Đorđević. Samo za roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete izdvojeno je više od 11 milijardi dinara.

Primera radi, novčana davanja u navedene svrhe cele 2009. godine iznosila su samo 31,1 milijardu, sledeće godine 34,6, dok je 2011. godine isplaćeno 37,6 milijardi dinara.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. Skenderija, 22.07.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija