Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU: Stari studenti traže ukidanje roka za diplomiranje


U Narodnu skupštinu Republike Srbije stigla je peticija više hiljada studenata koji traže da im se dozvoli da fakultete završe po starom planu i programu, rekao je zamenik predsednika Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Ljubiša Stojmirović.

"Smatram da studentima treba dozvoliti da završe fakultete u skladu sa zakonima koji su važili kada su se upisali, a prema kojima nije postojalo nikakvo vremensko ograničenje za studiranje", rekao je Stojmirović.

On veruje da je greška odbora i Narodne skupštine što su u nekoliko navrata rok produžavali za jednu ili dve godine. Najavio je da će se založiti za ukidanje ograničenja za studente upisane pre "studiranja po Bolonji", naročito što oni snose troškove za obnovu godine i prijavu ispita. Velikom broju studenata sa kojima je Stojmirović razgovarao ostalo je po nekoliko ispita, mnogi imaju visok prosek, ali ih je, kako je dodao, splet životnih okolnosti sprečio da diplomiraju na vreme.

Prema poslednjoj odluci, takozvani "stari studenti" imaju rok da diplomiraju do kraja septembra i Stojimirović očekuje da će nadležni odbor ovaj zahtev razmotriti pre isteka tog roka.

Studenti su peticiju uputili i predsedniku Republike Srbije, predsednici Vlade, predsednici Narodne Skupštine i Ministarstvu prosvete.

Izvor: Vebsajt Politika, 18.07.2019.
Naslov: Redakcija