Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O SPREČAVANJU NASILJA U PORODICI: Za 12 meseci tužen 251 zlostavljač


U prvoj godini primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016) podneta je 251 tužba protiv zlostavljača, pokazuju podaci Ministarstva pravde. Najviše ih je bilo u oktobru, novembru i decembru prošle godine, kada je mesečna brojka prelazila 20.

Od prošlog do ovog juna razmotreno je ukupno 44.728 slučajeva porodičnog nasilja i usvojeno 15.617 predloga za produženje hitne mere (napuštanja stana ili zabrane prilaska članu porodice). Naime, po ovom Zakonu nadležni policijski službenik može da izda naređenje o hitnoj meri, odnosno da naredi da se u narednih 48 sati učinilac nasilja privremeno udalji iz stana i/ili da mu privremeno zabrani da kontaktira sa žrtvom i prilazi joj. Policijski službenik je dužan da o ovome obavesti tužioca, a ovaj može predložiti sudu produženje mere na još 30 dana. Ako nasilnik prekrši hitnu meru, prekršajni sud ga može u skraćenom postupku kazniti zatvorom do dva meseca.

Timovi sastavljeni od policije, tužilaštava i centara za socijalni rad, izradili su za godinu čak 10.503 plana individualne zaštite za žrtve.

Statistika Republičkog javnog tužilaštva pokazuje i da je za 13 meseci, od kad su uvedena nova krivična dela - proganjanje, polno uznemiravanje, prinudno zaključenje braka i sakaćenje ženskog polnog organa, doneto ukupno 38 presuda, za proganjanje su osuđene 23 osobe i 15 za polno uznemiravanje. Za ova dva dela prijave su podnete protiv 760 osoba.

Povodom godišnjice primene Zakona u Vladi Republike Srbije održana je sednica Saveta za suzbijanje nasilja u porodici, čiji članovi su potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović i ministri Nela Kuburović i Zoran Đorđević.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. C. S., 20.07.2018.
Naslov: Redakcija