Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O SPREČAVANJU NASILJA U PORODICI: Od početka primene Zakona sudovi na predlog tužilaštva izrekli 1.300 hitnih mera. Po nalogu Republičkog tužilaštva sva tužilaštva u Srbiji formirala 66 koordinacionih grupa za reagovanje u slučajevima porodičnog nasilja i da su članovi tih grupa zamenik tužioca, specijalno obučeni policajac i predstavnik centra za socijalni rad


Članovi Saveta za suzbijanje nasilja u porodici, koji je Vlada Republike Srbije osnovala 13. jula 2017. godine u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016 - dalje: Zakon), održali su prvi sastanak, na kome je istaknuto da taj Zakon posle 50 dana primene postigao rezultate i da je ostvarena bolja koordinacija organa uključenih u proces zaštite žrtava.

Ministar pravde i predsednik Saveta Nela Kuburović rekla je nakon sednice Saveta da su od početka primene Zakona sudovi na predlog tužilaštva izrekli 1.300 hitnih mera.

"To znači da su nasilnici udaljavani iz stana ili im je izrečena zabrana prilaska žrtvi. Zakon je pokazao da ima itekako efekta u praksi", rekla je Kuburović i precizirala da su od 1.800 predloga tužilaštva za hitne mere sudovi usvojili 1.300.

Kuburović je navela i da su po nalogu Republičkog tužilaštva sva tužilaštva u Srbiji formirala 66 koordinacionih grupa za reagovanje u slučajevima porodičnog nasilja i da su članovi tih grupa zamenik tužioca, specijalno obučeni policajac i predstavnik centra za socijalni rad.

Ministarka Kuburović je napomenula da je za proteklih 40 dana izrađeno 600 individualnih planova za pomoć žrtvama nasilja i da je razmatrano 1.400 slučajeva nasilja u porodici.

Ministarka je rekla i da su prvoj sednici Saveta prisustvovali samo članovi Saveta, budući da je ovo bila konstitutivna sednica, a da je zauzet stav da se na sledeće sednice pozivaju i predstavnici civilnog sektora kako bi mogli da daju veliki doprinos radu Saveta, kao što su dali prilikom same izrade Zakona i u toku obuke.

Sastanku su prisustvovali i potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je i potpredsednik Saveta, zatim član Saveta i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, kao i predstavnici ustanova nadležnih za primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

Ministar Stefanović je rekao da je od početka primene Zakona policija donela 2.626 hitnih mera, a da je u 56 slučajeva došlo do prekršaja i počinioci su osuđeni na 60 dana zatvora.

On je precizirao da je policija donela 910 mera udaljenja nasilnika iz stana i 1.716 mera kojima je zabranjeno da kontaktiraju ili da prilaze žrtvi.

Stefanović je naveo i da u poslednjih sedam dana policija izvršila 1.918 obilazaka centara za socijalni rad u svim gradovima i opštinama, dok su se centri u 37 slučajeva obratili policiji da njeni službenici budu prisutni u prostorijama centra prilikom postupanja službenika socijalnih radnika.

"Učinićemo sve što možemo, ali bez ozbiljnog angažovanja društva i bez prevencije ne možemo se izboriti sa nasiljem. Uveren sam da novi zakon daje instrumente da se promeni takvo stanje uz prevenciju", ukazao je Stefanović.

Ministar Đorđević rekao je da je neophodna bolja koordinacija svih organa, ali i društva u celini kako bi se zajedničkim snagama iskorenilo nasilje.

Đorđević je naveo da je razgovarao sa svim direktorima centara za socijalni rad, a da će 26. jula održati sastanak sa predstavnicima svih lokalnih samouprava, koje su osnivači tih centara, a u cilju efikasnije organizacija i suprotstavljanja nasilju.

Pored članova Saveta, sastanku su prisustvovali i potpredsednik Vlade Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je i predsednik Kooridnacionog tela za rodnu ravnopravnost, i zamenik Republičkog javnog tužioca Branko Stamenković.

Izvor: Vebsajt Ministarstva pravde, 21.07.2017.
Naslov: Redakcija