Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DRUŠTVO SUDIJA SRBIJE: Sudija, uz uslov da je nepristrasan i da ne izaziva utisak pristrasnosti, kao i svaki građanin, ima pravo na slobodu izražavanja. To je ne samo pravo sudije, već i njegova dužnost da, sa isključivo stručnog aspekta, izrazi svoj stav o pravosudnim merama i aktivnostima jer je to pitanje od javnog interesa


Povodom poništenja rešenja Visokog saveta sudstva kojim je bivšem sudiji Specijalnog suda V.V. izrečena javna opomena zbog izjava medijima, Društvo sudija Srbije ocenilo je da sankcionisanje prava sudije na slobodu izražavanja ima "obeshrabrujući" efekat na sudije i predsednike sudova.

Upravni sud je 19. maja uvažio tužbu sudije V.V, na rešenje Visokog saveta sudstva kojim mu je 24. juna 2015. godine izrečena javna opomena zbog "disciplinskog prekršaja komentarisanjem sudskih odluka, postupaka, ili predmeta u medijima".

Društvo sudija navodi da je V.V., zalaganjem za sopstvenu slobodu izražavanja dokazao da sudija, uz uslov da je nepristrasan i da ne izaziva utisak pristrasnosti, kao i svaki građanin, ima pravo na slobodu izražavanja, i da je ne samo pravo sudije, već i njegova dužnost da, sa isključivo stručnog aspekta, izrazi svoj stav o pravosudnim merama i aktivnostima jer je to "pitanje od javnog interesa".

Kako navodi Društvo sudija Srbije, V.V. je izrečena opomena zbog prekršaja koji je "navodno učinjen 13. decembra 2013. godine" kada je u dnevnom listu Politika izjavio da se strogo pridržavao zakona i procedure kada je odlučio da jednom optuženom, privremeno vrati pasoš radi putovanja u London.

V.V. je tada, kako prenosi Društvo sudija Srbije, pored ostalog izjavio i da "mišljenje tužioca nije bilo potrebno u ovakvoj situaciji", kao i da je "medijska spekulacija da je tom optuženom pasoš vraćen tajno i da odluka nije prošla kroz pisarnicu".

Izvor: Vebsajt RTS, 21.07.2017.
Naslov: Redakcija