Zastava Bosne i Hercegovine

ODLUKA O PRIMENI POSEBNOG KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA RADNO ANGAŽOVANJE ESTRADNO-MUZIČKIH UMETNIKA I IZVOĐAČA U UGOSTITELJSTVU: Vlasnici diskoteka, kafana i restorana u Srbiji ubuduće će morati da plaćaju porez za angažovanje estradnih umetnika koji će minimalno iznositi 200 dinara po nastupu i to za svakog člana benda. Vlasnici ugostiteljskih objekata dužni su da pre svakog nastupa sklapaju posebne ugovore o delu sa pevačima i muzičarima, a najmanja dozvoljena visina honorara za svakog pojedinačno biće 1.200 dinara. Umetnici će imati obavezu da ugostiteljima pre potpisivanja ugovora prilože licencu, odnosno dozvolu za rad koju dobijaju od Udruženja estradnih umetnika i izvođača


Prema odredbama nove Odluke o primeni Posebnog kolektivnog ugovora za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu, vlasnici diskoteka, kafana i restorana u Srbiji ubuduće će morati da plaćaju porez za angažovanje estradnih pevača koji će minimalno iznositi 200 dinara po nastupu i to za svakog člana benda!

Vlasnici ugostiteljskih objekata dužni su da pre svakog nastupa sklapaju posebne ugovore o delu sa pevačima i muzičarima, a najmanja dozvoljena visina honorara za svakog pojedinačno biće 1.200 dinara.

Na tu sumu moraće da plate 17 odsto poreza, što iznosi oko 200 dinara.

Ove Odluke Vlade Republike Srbije moraće da se drže svi koji u našoj zemlji žele da angažuju pevače.

Andrija Bajić, predsednik Udruženja estradnih umetnika i izvođača Srbije, kaže da će umetnici imati obavezu da ugostiteljima pre potpisivanja ugovora prilože licencu, odnosno dozvolu za rad koju dobijaju od udruženja.

- Ugostitelj mora da traži uverenje za rad pre nego što sačini ugovor, kako bi i on bio zaštićen. Pošto su pevači uglavnom angažovani na više različitih mesta, oni moraju sa svakim vlasnikom da potpišu ugovor. Minimalna cena je oko 1.200 dinara po svakom članu benda - rekao je Bajić.

On je dodao da u slučaju da ugostitelj dovede muzičara koji nema regulisane doprinose, moraće da plati dažbine koje iznose čak 60 odsto od visine honorara.

Takođe, očekuje se da kontrolu u radu kafana sprovode posebni timovi inspektora, a sve sa ciljem da se zaštite i pevači i vlasnici ugostiteljskih lokala.

Izvor: Vebsajt Telegraf, 22.07.2017.
Naslov: Redakcija