Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REFORMA OBRAZOVNOG SISTEMA KROZ IZMENE SISTEMSKIH ZAKONA: Pet novih zakona i tri izmene i dopune zakona, koji su prošli javnu raspravu i čekaju da uđu u skupštinsku proceduru


Reforme u školstvu pogađaju najviše prosvetare ali i roditelji i đaci očekuju da vide koje sve promene donosi novi set zakona. Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević, očekuje da će set reformskih zakona Narodna skupština Republike Srbije usvojiti do kraja septembra 2017. godine i da će se efekti primene tih zakona osetiti i u ovoj, ali da će posebno biti vidljivi u narednoj školskoj godini.

Ministar je pojasnio da je pripremljeno pet novih zakona i tri izmene i dopune zakona, koji su prošli javnu raspravu i čekaju da uđu u skupštinsku proceduru.

Jedna od promena koje donosi su još manja ovlašćenja za savetodavna tela u školama.

Predviđene su promene strukture nezavisnih regulatornih tela iz oblasti visokog školstva, kao i uvođenje novih vidova evaluacije i kontrole ostvarivanja akreditovanih studijskih programa.

Osim Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta, predviđeno je i osnivanje Nacionalne agencije za akreditaciju koja će imati upravni odbor i profesionalnog direktora.

Izvor: Vebsajt N1, 22.07.2017.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija