Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POTPISAN SPORAZUM O ELEKTRONSKOJ RAZMENI PODATAKA IZMEĐU PIO FONDOVA SRBIJE I CRNE GORE: Brže i jeftinije ostvarivanje prava iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, period čekanja na rešenje biće smanjen sa šest meseci na dva meseca


Direktor Fonda PIO Srbije, Dragana Kalinović i direktor Fonda PIO Crne Gore, Dušan Perović potpisali su 23. jula 2015. godine u Podgorici Sporazum o elektronskoj razmeni podataka, kojim je predviđeno da korisnici i osiguranici ova dva fonda koji imaju staž u dve države ubuduće lakše ostvaruju svoja prava.

Sporazum je potpisan uz prisustvo ministra za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja u Vladi Republike Srbije i ministra rada i socijalnog staranja Crne Gore.

Ovaj sporazum će omogućiti građanima da brže i jeftinije ostvaruju prava iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, period čekanja na rešenje biće smanjen sa šest meseci na dva meseca, što je zakonski rok i u Srbiji. Takođe, osiguranici neće morati lično da dolaze i donose potvrdu, već će to moći da urade elektronskim putem.

Svake godine se iz Srbije u Crnu Goru uplati približno 8,4 miliona evra penzija za oko 5.500 korisnika, dok se iz Crne Gore u Srbiju za oko 4.500 korisnika uplati približno šest miliona evra.

U narednom periodu očekuje se potpisivanje još jednog sporazuma u vezi sa korišćenjem usluga ustanova socijalne i dečje zaštite koju koriste deca iz Crne Gore, a očekuje se i dogovor u vezi sa zdravstvenom zaštitom vojnih lica i usklađivanjem penzija vojnih penzionera, koje je Crna Gora preuzela da isplaćuje 2005. godine.

Izvor: Press služba Vlade Srbije, 23.07.2015.