Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NUNS: JAVNOSTI NIJE POZNATA SADRŽINA ZAKONA O ELEKTRONSKIM MEDIJIMA I ZAKONA O JAVNIM SERVISIMA


Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) apelovalo je na Vladu Srbije da pri donošenju seta medijskih zakona ne koristi hitan zakonodavan postupak, već da ti zakoni budu doneti u redovnoj proceduri. Ministarstvo kulture i informisanja izrazilo je danas zabrinutost zbog ovog zahteva, ocenjujući da NUNS "ne prepoznaje važnost njihovog donošenja po ubrzanoj proceduri".

U saopštenju se navodi da redovna procedura usvajanja zakona obezbeđuje transparentnost i viši nivo demokratičnostiIlustracija flickr.com (62693815@N03)

NUNS je saopštio da je transparentan zakonodavni proces obavezan i propisan Rezolucijom Narodne Skupštine o zakonodavnoj politici, Zakonom o državnoj upravi, Poslovnikom o radu Vlade Srbije i Strategijom reformi javne uprave.

"Argument više za donošenje zakona u redovnoj proceduri i za Vladu i za Ministarstvo kulture i informisanja, je činjenica da najširoj javnosti, zapravo, nije poznata sadržina Zakona o elektronskim medijima i Zakona o javnim servisima", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja izrazilo je danas zabrinutost što Nezavisno udruženje novinara Srbije, zahtevom da set medijskih zakona ne bude usvojen po hitnom postupku, "ne prepoznaje važnost njihovog donošenja po ubrzanoj proceduri, kao zakonski utemeljenom procesu".

"Ministarstvo, istovremeno, izražava zadovoljstvo što je Nezavisno udruženje novinara Srbije u današnjem ispravljenom saopštenju samo povuklo iznete neistine o javnim raspravama o medijskim zakonima koje su održane na transparentan način", navode iz ministarstva.

Izvor: Tanjug