Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJU NA RADU: Obaveza poslodavaca je da se pridržavaju preventivnih mera pri obavljanju poslova na otvorenom kada su temperature visoke


Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja podsetilo je poslodavce u Srbiji da obavljanje poslova na otvorenom u narednim danima kada se prognoziraju temperature i iznad 40 stepeni u pojedinim delovima zemlje, treba prilagoditi uslovima visokih temperatura.

Ministarstvo je podsetilo podlodavce i zaposlene da je Vlada Srbije 2007. donela Preporuku da poslodavci organizuju rad na otvorenom tako da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje direktnom sunčevom zračenju zaposlenih za vreme spoljnih temperatura iznad 36 stepeni, “a naročito u periodu od 11 do 16 časova, ukoliko to dozvoljava proces rada”, podseća se u saopštenju.

Kada zaposleni obavljaju poslove na otvorenom pri visokim temperaturama poslodavci su dužni da primenjuju Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu ("Sl. glasnik RS", br. 101/2005, 91/2015 i 113/2017 - dr. zakon) i podzakonske propise.

Obaveza poslodavca jeste da Aktom o proceni rizika na radnom mestu i u radnoj okolini proceni rizike po bezbednost i zdravlje zaposlenih što se odnosi i na rad na otvorenom pri visokim temperaturama, navedeno je u saopštenju. Te mere su:

Organizacija rada

– Izbegavanje rada u najtoplijem delu dana (od 11 – 16 časova, u skladu sa Preporukom Vlade Republike Srbije, ukoliko to dozvoljava proces rada);

– Organizovati rad po smenama;

– Uvođenje dodatne radne snage;

– Preraspodela obavljanja poslova – teži deo posla obavljati u hladnijem delu dana;

– Praviti češće pauze uz obezbeđivanje velike količine vode i bezalkoholnih napitaka;

– Izvršiti obuku zaposlenih za pružanje prve pomoći;

– Zaposlenima se mora omogućiti da tokom odmora (pauze) mogu skinuti sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu;

– Obezbediti odgovarajući prostor gde zaposleni mogu da se sklone od sunca i odmore;

– Izvršiti aklimatizaciju zaposlenih na uslove pri visokim temperaturama.

Osposobljavanje zaposlenih za bezbedan i zdrav rad

Pored osposobljavanja za bezbedan i zdrav rad, poslodavac treba da:

– upozna zaposlene sa simptomima bolesti prouzrokovanih visokim temperaturama;

– obavezno daje informacije o rizicima po zdravlje i život zaposlenih pri izlaganju visokim temperaturama;

– upoznaje zaposlene sa opasnostima uzimanja lekova koji onemogućavaju ili usporavaju aklimatizaciju.

Sredstva i oprema za ličnu zaštitu na radu i/ili radna odela

Pored sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu na otvorenom pri visokim temperaturama, ukoliko je to moguće, zaposlenima treba obezbediti:

– letnja odela, kape, marame i sl.;

– da nose laganu, svetlu i komfornu odeću od prirodnih materijala;

– da nose kape, marame ili lagane šešire širokog oboda za glavu koje prekriva i vrat, ukoliko zaposleni nije obavezan da nosi sredstvo i opremu za ličnu zaštitu glave.

Prevencija zdravstvenih problema

Unositi dosta tečnosti. Ako fizička aktivnost traje kraće od 60 minuta dovoljno je piti običnu vodu da se nadoknadi izgubljena tečnost, a kada fizička aktivnost traje duže od 60 minuta više nije dovoljna obična voda za nadoknadu tečnosti jer su se obilnim znojenjem izgubili i elektroliti, pa se preporučuju pića sa dodatkom ugljenih hidrata i elektrolita. Da bi se sprečila dehidracija važno je:

  1. unositi najmanje dva litra vode na dan;
  2. izbegavati napitke sa kofeinom, alkoholom, gazirana pića i sportske napitke sa puno šećera jer sadrže sastojke koji izazivaju dehidraciju;
  3. unositi na svakih 15 – 20 minuta po jednu čašu rashlađene vode.

– Praviti česte pauze u hladovini ili u rashlađenim prostorijama;

– Pravilna ishrana – izbegavati tešku i obimnu hranu, jesti sveže voće i povrće. Preporučuje se da se u ishrani pre svega koriste sveže voće i povrće, mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti, hleb u manjim količinama i riba i morski plodovi, a ne preporučuje se teška i masna zapržena jela, crveno i sušeno meso, konzervirana hrana i konzumiranje u većim količinama slatkiša i namirnica koje sadrže rafinisan šećer i zasićene masnoće;

– Koristiti zaštitnu kremu za sunce;

– Pružiti odgovarajuću prvu pomoć.

Ovim smernicama su date osnovne informacije koje bi trebalo da pomognu poslodavcima i zaposlenima kada se rad obavlja na otvorenom pri visokim temperaturama, odnosno navedene informacije imaju za cilj da se rizik po zdravlje zaposlenih snizi na prihvatljiv nivo.

Izvor: Bizlife, 23.06.2021.
Naslov: Redakcija