Zastava Bosne i Hercegovine

PREGOVORI EU-SRBIJA: Otvoren klaster jedan, jedan od najznačajnijih u okviru nove metodologije priključenja


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je nakon Međuvladine konferencije EU i Srbija, da može da potvrdi da je otvoren klaster jedan o osnovnim vrednostima, koji je jedan od najznačajnijih u okviru nove metodologije priključenja, kao i da je Srbija ispunila sve što se od nje očekuje i traži za otvaranje klastera tri i četiri.

Brnabić je istakla da Srbija nastavlja sa reformama sa fokusom na vladavini prava, i izrazila nadu da će biti otvorena još dva klastera tokom predsedavanja Slovenije do kraja ove godine.

Čuli smo od značajnog broja članica da će nam pružiti podršku, a ja sam garantovala da će ovakav napredak da se nastavi, jer sve ovo što radimo radimo zbog naše zemlje i građana Srbije, poručila je ona.

Premijerka je iskazala zahvalnost Portugaliji na predsedavanju i podršci Srbiji na putu ka članstvu u EU.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović saopštila je da je danas počela primena nove metodologije na naš pregovarački proces i da je Srbija faktički otvorila klaster jedan, koji se odnosi na osnove vladavine prava.

Ona je objasnila da je na političkoj međuvladinoj konferenciji na najvišem nivou sa naše strane konstatovano da je Srbija klaster jedan već faktički otvorila činjenicom da je pet od pet poglavlja već otvoreno.

Prema njenim rečima, to je svakako za nas važan impuls i nastavljamo da radimo dalje.

Komesar za proširenje EU Oliver Verhelji preneo je da su sa premijerkom Brnabić vođeni razgovori o suštinskim pitanjima, te da je konstatovano da je Srbija postigla zavidan napredak u oblasti vladavine prava, ali da se od nje očekuju dodatni rezultati.

On je rekao da je stvoren "novi momentum", i potvrdio da je Komisija spremna da tokom predsedavanja Slovenije pojača dinamiku pristupnog procesa.

Od Srbije očekujemo još rezultata i to je snažna poruka koju je predsednica Vlade večeras čula od svih nas, predočio je Verhelji i poručio da su svi iz Komisije za proširenje spremni da pomognu da Srbija brže napreduje prema EU.

Izvor: Vebsajt Vlade Republike Srbije, 22.06.2021.
Naslov: Redakcija