Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O DRŽAVNOM PREMERU I KATASTRU: Omogućena uknjižba stanova kupljenih preko stambenih zadruga


Svi građani koji su kupili stanove od bivših stambenih zadruga, konačno su dobili ravnopravan status kao i njihove komšije i moći će da uknjiže svoje nepokretnosti. Na hiljade ljudi koji su se skućili u periodu od 1960. do 1990. godine, sada može da odahne, jer se na ovaj način rešava višedecenijski problem.

Vlasnici su stanove kupovali neposredno od stambenih zadruga, ali ih zakon nije izričito prepoznao.

- Zbog tehničkih razloga oni nisu mogli da upišu pravo svojine za razliku od osoba koje su otkupljivale stanove po povlašćenim uslovima u istim stambenim objektima - objašnjavaju u Republičkom geodetskom zavodu. - I jedni i drugi su imali ugovore kao pravni osnov za upis u katastar, jednima je taj upis omogućen zakonskim izuzetkom, a drugima nije.

Na ovaj način, kako navode u RGZ, stvorila se situacija u kojoj su u istom objektu stanari iz otkupa dvostruko privilegovani u odnosu na kupce od zadruga. Prvi put prilikom kupovine, jer je otkup po pravilu bio povlašćeni način sticanja zbog odloženog otplaćivanja, a naročito u uslovima hiperinflacije, a drugi put prilikom upisa prava u katastar nepokretnosti.

Zato je RGZ zatražio od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da se ovaj veliki i višegodišnji problem reši. Ministarstvo je vrlo brzo reagovalo i dalo saglasnost i dozvolu da se ovi formalni propusti hitno isprave.

- Konačno će, svi građani koji su nekada kupili stanove od stambenih zadruga, a nisu upisali pravo svojine na svojim nepokretnostima, sada, na osnovu mišljenja Ministarstva i Zakona o državnom premeru i katastru ("Sl. glasnik RS", br. 72/2009, 18/2010, 65/2013, 15/2015 - odluka US, 96/2015, 47/2017 - autentično tumačenje, 113/2017 - dr. zakon, 27/2018 - dr. zakon, 41/2018 - dr. zakon i 9/2020 - dr. zakon) biti u mogućnosti da upišu svoje stanove u katastar nepokretnosti i tako postanu zakoniti vlasnici - ističe Mihajlovićeva. - Procena RGZ je da u Srbiji ima oko 10.000 stanova koji će na ovaj način konačno moći da se upišu u katastar.

Ona ističe da je ovim ispravljena jedna od velikih nepravdi prema vlasnicima stanova koji su ih kupili od stambenih zadruga, jer je bilo mnogo slučajeva da u istoj zgradi neki vlasnici mogu, a neki ne mogu da upišu imovinu u katastar, zavisno od osnova sticanja. Posebna odredba o upisu prava svojine se primenjivala isključivo na stanove stečene iz otkupa, ali ne i na stanove koji su kupljeni od stambenih zadruga.

Kupci stanova od stambenih zadruga već decenijama su obespravljeni i diskriminisani, jer njihovi stanovi nisu iz otkupa, pa usled formalnih problema nisu mogli da se uknjiže, iako su ih kupovali po tržišnim uslovima.

U Republičkom geodetskom zavodu predviđaju da će vrednost njihovih stanova, posle uknjižbe, na tržištu rasti i do 30 odsto!

Izvor: Vebsajt Novosti, Z. Radović, 20.06.2020.
Naslov: Redakcija