Zastava Bosne i Hercegovine

POGLAVLJE 2: Srbija pred otvaranjem oblasti o slobodnom kretanju radnika


 

Hrvatska, kao trenutno predsedavajuća EU, navodi da se radi na postizanju konsenzusa među zemljama članicama, koji bi omogućio organizovanje Međuvladine konferencije sa Srbijom.

Navodi se da se nastoji da konferencija bude "fizička" u Briselu i to najverovatnije poslednje nedelje juna.

Zemlje članice ovih dana razmatraju izveštaj o napretku Srbije i poglavljima 23 i 24 koji je 11. juna predstavila Evropska komisija.

Izveštaj konstatuje napredak Srbije u mnogim oblastima koje se tiču vladavine prava, ali i ukazuje na određana kašnjenja.

Ukoliko se postigne konsenzus među EU 27 Srbija bi mogla da otvori neko od četiri pregovaračka poglavlja koja se trenutno razmatraju u radnim grupama Saveta EU.

U pitanju su poglavlja 2 (sloboda kretanja radnika), 3 (sloboda pružanja usluga), 14 (transportna politika) i 21 (trans-evropske mreže).

Najviše šansi i saglasnosti za otvaranje u ovom trenutku ima poglavlje 2 koje se tiče prava građana jedne države članice EU da rade u drugoj državi članici.

Sloboda kretanja radnika se svrstava među temeljne principe Evropske unije i jedna je od četiri slobode unutrašnjeg tržišta.

Izvor: Vebsajt RTV, 19.06.2020.
Naslov: Redakcija