Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI NOVI ZAKON O ZAŠTITI KONKURENCIJE


Predsednik Komisije za zaštitu konkurencije Miloje Obradović rekao je u Narodnoj skupštini Republike Srbije da je ta Komisija, prema ocenama Evropske komisije, među najboljima u Evropi, a najbolja na Zapadnom Balkanu.

Obradović je, predstavljajući izveštaj o radu, ukazao da je zadovoljan rezultatima koje je Komisija postigla u 2018. godini, navodeći da ona sarađuje s najjačim svetskim institucijama, kao i da će ovih dana potpisati memorandum o saradnji s Kinezima, čije će zaposlene obučavati u Srbiji.

On je rekao i da nema prepreka za otvaranje Poglavlja o pridruživanju sa Evropskom unijom koja se tiču rada Komisije.

Navodeći da se Komisija finansira iz taksi na izdata rešenja, Obradović je rekao da je ona ostvarila suficit od 243 miliona dinara, od čega je 140 miliona dinara preneto u budžet Republike Srbije.

- Poslovanje Komisije nije ugroženo, nemamo probleme u finansiranju aktivnosti. Najveći nivo rashoda se odnosi na plate zaposlenih - rekao je Obradović poslanicima.

On je rekao i da je Komisija analizirala i tržište maloprodaje, a da nije mnogo urađeno kada je reč o javnim preduzećima, navodeći da JP ne poznaju dovoljno oblast zaštite konkurencije i da prave mnogo grešaka.

Obradović je naveo i da se u saradnji sa Pravosudnom akademijom vrši obuka sudija, za koje je rekao da takođe ne poznaju u dovoljnoj meri oblast zaštite konkurencije.

Poslanici su tokom rasprave ukazivali da je sudijama potrebna dodatna obuka kako bi razumeli kompleksne odnose između privrednih društava.

Predsednica Odbora za privredu Snežana Petrović rekla je da su strane kompanije i one koje dolaze sa drugih tržišta sa više iskustava veštiji u postupanju na tržištu. Zato, kako kaže, domaće kompanije moraju što više da se prilagođavaju i edukuju.

Ona navodi da koncentracija podstiče kompanije da poboljšaju svoje proizvode i smanje troškove, što vodi ka povećanju produktivnosti i inovativnosti, a krajnjim potrošačima obezbeđuje širok asortiman proizvoda u ponudi po pristupačnijim cenama.

- Ovo je proces permanentnog takmičenja među kompanijama i može da igra značajnu ulogu u podsticanju ekonomskog rasta i daljeg razvoja Srbije - rekla je Petrovićeva.

Ona je dodala da se novi Zakon o zaštiti konkurencije nalazi u izradi i da se očekuje njegova finalizacija.

Izvor: Vebsajt RTV, 20.06.2019.
Naslov: Redakcija