Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA RS: Utvrđeni predlozi zakona o trgovini, o robnim berzama i o regulisanim profesijama i priznavanju profesionalnih kvalifikacija


Vlada Republike Srbije usvojila je dva zakonska predloga iz oblasti trgovine: Predlog zakona o trgovini i Predlog zakona o robnim berzama.

Modernizacija i razvoj trgovinskog sektora, a posebno maloprodajnog, imaju direktan i indirektan uticaj na ekonomiju, posebno imajući u vidu podatak da 19 odsto od ukupnog broja zaposlenih radi u trgovini, a njen udeo u BDP-u iznosi približno deset odsto.

Predlogom zakona o trgovini regulisaće se i internet prodaja, s obzirom na to da ona ima sve veće učešće u ukupnom maloprodajnom prometu.

Predlogom zakona o robnim berzama uređuje se robno-berzansko tržište, koje je indikator sigurnosti i konkurentnosti određene privrede, kao i način eliminisanja netržišnih rizika u poslovanju.

Na sednici je usvojen i Predlog zakona o regulisanim profesijama i priznavanju profesionalnih kvalifikacija. U okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji, usvajanjem ovog zakona uređuje se međusobno priznavanje profesionalnih kvalifikacija između državljana zemalja članica EU, uključujući i mere koje olakšavaju ostvarivanje prava na poslovno nastanjivanje i slobodu pružanja usluga.

Vlada je dodelila nacionalno sportsko priznanje veslaču Goranu Jagaru za osvojenu zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu održanom 2007. godine u Poznanju, u Poljskoj.

Izvor: Vebsajt Vlade, 21.06.2019.
Naslov: Redakcija