Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OPŠTEM UPRAVNOM POSTUPKU: Od 8. juna 2016. godine organi uprave su dužni da po službenoj dužnosti pribave podatke od drugog organa umesto stranaka. Službenici koji ne budu razmenjivali podatke u roku od 15 dana, za prekršaj će biti kažnjeni novčano u iznosu od 5.000 do 50.000 dinara


U opštinama i gradovima svakog dana sve više napreduje sprovođenje članova novog Zakona o opštem upravnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016 - dalje: Zakon), koji upravu obavezuju da više ne traži od građana podatke koje o njima ima, izjavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Kori Udovički.

Ona je dodala da, 15 dana od kako je počela primena članova 9, 103. i 207. Zakona, još uvek ima nekih poteškoća, te da je sa nadležnima u niškoj upravi razgovarala o tome da bi bilo mnogo lakše da su svi podaci iz matičnih knjiga već uneti u elektronsku bazu.

"Kao što smo se i nadali primena odredbi skrenula je pažnju na problem da je potrebno uneti podatke. Dok se podaci ne unesu, potrebno je imati druge metode razmene informacije", rekla je Udovički.

Ona je dodala da je cilj novih odbredbi promena shvatanja posla uprave, a to je da izađu građanima u susret, ali i shvatanja da smo svi jedna uprava.

"Ne može da bude da dva šaltera, dva sektora, ne razgovaraju jedni sa drugim", podvukla je ministarka.

Udovički je dodala da veruje da službenici ponekad, pre svega iz neizvesnosti, građanima kažu da je sigurnije da sami pribave neke isprave, jer ne znaju koliko bi dugo moglo da potraje, ako bi sami službenici to radili.

"Insistiramo na tome da ne sme nikako da se desi da uz ličnu kartu bilo kom građaninu traži i uverenje o podacima koji su u njoj", rekla je Udovički.

Ona je dodala da nema razloga da službenici traže uverenje o podacima koji se nalaze u javnim bazama podataka, kao što je slučaj sa većinom baza podataka u APR.

"Nema razloga da službenici traže uverenje o tome, neka odu na internet i sami se uvere", rekla je Udovički.

Kada je reč o razmeni drugih informacija, ili u situacijama kada ono što je u ličnoj karti nije dovoljno, Udovički je navela da je potrebno ohrabriti građane da zatraže podatke od uprave, koja će, kako je rekla, morati da ispoštuje bar rok od 15 dana.

"A radimo na tome da se svi obavežu i na kraće rokove", rekla je Udovički.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 22.06.2016.
Naslov: Redakcija