Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT GRAĐANSKOG ZAKONIKA: Javna rasprava počinje 2. jula 2015. godine na okruglom stolu u organizaciji Ministarstva pravde


Rad na Nacrtu Građanskog zakonika otpočeo je 2006. obrazovanjem vladine komisije.

Ove nedelje Nacrt će konačno biti predstavljen javnosti, a široka javna rasprava počinje 2. jula na okruglom stolu u organizaciji Ministarstva pravde.

Suština ovog dokumenta je analiza postojećih zakonskih rešenja, njihovo osavremenjivanje i dogradnja, kao i harmonizacija postojećih zakona iz oblasti građanskog prava međusobno, ali i sa zakonodavstvom EU i međunarodnim konvencijama.

Nacrt Građanskog zakonika predviđa mogućnost uvođenja brojnih neregulisanih prava i obaveza u srpsko pravosuđe. Među tim novinama su i tabu teme poput eutanazije i istopolnih zajednica, ali i izjednačavanje građanskog i crkvenog braka, surogat materinstvo...

- Pitanja poput eutanazije ili istopolnih zajednica, koja će se prvi put pojaviti u domaćem zakonodavstvu, detaljnije će biti regulisana posebnim zakonima - najavljuje Gordana Stamenić iz Ministarstva pravde.

Najveća vrednost Zakonika, prema njenim rečima, ipak je u tome što će u potpunosti definisati pitanje svojine, koje u Srbiji nikada nije bilo do kraja rešeno.

- Zakonik svojinu tretira kao osnovno ljudsko pravo u skladu sa Deklaracijom UN o ljudskim pravima i Protokolom 1 Evropske konvencije o ljudskim pravima. Reguliše se, na primer, pitanje etažne svojine, odnosno vlasništva nad stanovima u zgradama. Definišu se prava i obaveze vlasnika stanova, daje im se pravo na susvojinu nad zemljištem na kojem su stanovi izgrađeni, uređeno je i pitanje prava građenja kao vremenski ograničenog stvarnog prava na tuđem zemljištu - navodi Stamenićeva.

Nacrtom se predviđa i osnivanje posebnog državnog fonda za podsticanje rađanja. Sugeriše se i razmatranje uvođenja crkvenog braka, uvodi se alimentacioni fond za decu čiji roditelj ne ispunjava dužnosti, a predviđen je i bračni ugovor.

Zakonikom se uvodi i novi osnov nasleđivanja. Pored testamenta i zakona, to bi ubuduće mogao da bude i ugovor o nasleđivanju koji supružnici mogu da zaključe između sebe.

Za osetljivo pitanje zabrane fizičkog kažnjavanja dece, nude se alternativna rešenja. U prvoj varijanti piše da je zabranjeno svako zlostavljanje deteta, a naročito fizičko kažnjavanje, a druga varijanta nudi opciju da nije dozvoljeno zlostavljanje deteta, a naročito "neprimereno fizičko kažnjavanje".

Javna rasprava vodiće se na području četiri apelaciona suda – u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu – održaće se niz tribina, o njemu će se raspravljati i u advokatskim i u privrednim komorama, a zbog važnosti i obimnosti Zakonika, trajaće godinu dana. GZ se sastoji iz opšteg dela, obligacionih odnosa, stvarnog prava, porodičnih odnosa i nasleđivanja.

Izvor: Vebsajt Blic, 22.06.2015.