Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS: Nastavak Desetog vanrednog zasedanja 24. juna 2015. godine


Poslanici Skupštine Srbije završili su 22. juna 2015. godine zajednički načelni pretres o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, o potvrđivanju dve konvencije koje se odnose na tranzit i trgovanje, o potvrđivanju dva sporazuma o zajmu sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj, kao i o predloženoj odluci o programu zvanične statistike u periodu od 2016. do 2020. godine.

Poslanici su završili i raspravu o ratifikaciji dva međunarodna sporazuma.

Reč je o sporazumima Srbije sa Moldavijom o ukidanju viza za državljanje dveju zemalja i sa Finskom o bavljenju plaćenim poslovima članova porodice zaposlenih u njihovim diplomatskim misijama, konzularnim predstavništvima ili misijama pri međunarodnim vladinim organizacijama.

Sedica Desetog vanrednog zasedanja biće nastavljena u sredu, 24. juna 2015. godine, kada će poslanici razmatrati 25 amandmana na predložene izmene i dopune Zakona o akcizama.

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama predviđeno je uvođenje tri nove akcize, među kojima je i akciza na električnu energiju u iznosu od 7,5 odsto, od 1. avgusta 2015. godine, radi povećanja prihoda u budžetu, približavanja cene struje u Srbiji sa zemljama regiona, kao i postepene harmonizacije sa akciznom politikom EU.

Izmenama i dopunama Zakona o akcizama predviđeno je i uvođenje akciza na tečnost za elektronske cigarete od četiri dinara po mililitru, i uvođenje akcize na takozvani bezdimni duvan.

Nakon što poslanici pretresu amandmane očekuje se i njihovo izjašnjavanje o tom zakonskom predlogu i preostalih sedam tačaka koje su na dnevnom redu desete vanredne sednice u ovoj godini.

Izvor: Vebsajt Blic, 23.06.2015.