Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

Skupština Grada Beograda: Usvojen rebalans gradskog budžeta za 2015. godinu, Osnovana Fondacija za mlade talente grada Beograda


Skupština grada Beograda usvojila je 23. juna 2015. godine rebalans gradskog budžeta, prema kojem su ukupna sredstva uvećana za osam milijardi dinara, odnosno za 10 odsto, a deficit je na nivou od 9,5 procenata što je smanjenje u odnosu na prošlu godinu.

Prema rebalansu budžeta, prihodi i rashodi gradske kase uvećani su sa 80,2 milijarde na oko 88,9 milijardi dinara i predviđen je deficit od 7,15 milijardi dinara.

Deficit će biti finansiran prodajom finansijske imovine, zaduživanjem na finansijskom tržištu i od suficita ostvarenog u 2014. godini.

Gradski sekretar za finansije, Slobodan Milosavljević, objasnio je da se rebalans radi zbog povećanja prihoda u ovoj godini, ali i prenetih neutrošenih sredstava iz 2014. godine koja iznose oko četiri milijarde dinara. Milosavljević je dodao da su na rashodnoj strani budžeta, predviđena sredstva za nabavku autobusa, javnu rasvetu, navodnjavanje u Grockoj…

Prema rebalansu, uvećana su sredstva namenjena Direkciji za javni prevoz za oko šest milijardi dinara, a koja će između ostalog biti utrošena za nabavku novih autobusa, kao i za plaćanje povećanih troškova prevoza GSP Beograd i privatnih prevoznika u okviru integrisanog tarifnog sistema.

Najveći deo sredstava kada je u pitanju socijalna zaštita ide u nove investicije i objekte socijalne zaštite, a biće raspisan i konkurs za personalne asistente osoba sa invaliditetom. Postoji i nova usluga socijalne zaštite "Predah plus" koja roditeljima dece sa smetnjama u razvoju omogućava da mališane ostave stručnim licima.

Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu dobiće 1,5 milijardi dinara više, a Sekretarijat za socijalnu zaštitu 125 miliona dinara.

Rebalansom je izdvojeno više sredstava za funkciju zaštitnika građana, obrazovanje i dečju zaštitu, nabavku zdravstvene opreme, uklanjanje nelegalnih objekata, vatrogasnu opremu, kao i 600 miliona dinara za puteve.

Rebalansom budžeta je povećan i budžet opština za oko 345 miliona dinara, a sve sa ciljem da se Gradska uprava decentralizuje.

Za Fond za zaštitu životne sredine, rebalansom je predviđeno povećanje od oko 400 miliona dinara, što je najvećim delom namenjeno za nabavku autobusa na električni pogon, ali i za izgradnju reciklažnih sredstava.

Skupština grada Beograda proglasila je Topčiderski park za spomenik prirode i stavila ga pod zaštitu zbog njegovih prirodnih i kulturno-istorijskih vrednosti i radi očuvanja šumskog kompleksa u srpskoj prestonici. Ukupna površina zaštićenog područja je nešto manja od 30 hektara, a u rešenju kojim se taj park proglašava spomenikom prirode navodi se da on ima veliku biološku vrednost koja se ogleda u raznovrsnosti biljaka, brojnosti i starosti stabala, od kojih mnoga potiču iz 19. veka.

Usvojena su i pravila Oktobarskog salona, stalne manifestacije u oblasti vizuelnih umetnosti koja se od prošle godine održava bijenalno. U pravilima se, između ostalog, navodi da je cilj Oktobarskog salona predstavljanje i afirmacija najznačajnijih novih ostvarenja domaćih i stranih autora iz oblasti vizuelnih umetnosti.

Tokom sednice, odbornici su usvojili i više planova detaljne regulacije, koji se, između ostalog, odnose na intermodalni terminal i logistički centar "Batajnica", deo Višnjice, privrednu zonu na Paliluli, novi Kumodraški kolektor...

Odbornici su odlučili i da deo Mačvanske ulice, od ulice Bore Stankovića do Tamnavske ponese ime po čuvenom slikaru i književniku Momi Kaporu, dok će legendarni fudbaler Crvene zvezde Rajko Mitić dobiti ulicu na Voždovcu, na delu Banjičkog venca, od Ljutice Bogdana 3 pored stadiona "Rajka Mitića" do Sime Lozanića.

Beograd će uskoro biti bogatiji i za dve skulpture - "Bogojavljenskog plivača" i "Beogradskog čitača", a odbornici su doneli i odluku o osnivanju Fondacije za mlade talente Grada Beograda, koja će početi sa radom 1. januara 2016. Fondacija će pružati pomoć talentovanim učenicima i studentima slabijeg materijalnog stanja, organizovati škole mladih talenata i obrazovne kampove, davati stipendije, kredite i nagrade izuzetno talentovanim mladima do 30 godiina. Sredstva Fondacija će se obebzeđivati iz dobrovoljnih priloga i donacija, i ona će se jednom godišnje deliti na javnom konkursu, o čijim će dobitnicima odlučivati nezavisna komisija sastavljena od uglednih javnih ličnosti. Direktorka Fondacije će u naredne četiri godine biti master ekonomije Ana Zekavica.

Razrešeni su i imenovani direktori i vršioci dužnosti direktora nekoliko preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad, a potvrđen je i mandat novom odborniku Demokratske stranke Srbije Gordani Golubović.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 23.06.2015.