Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O NAČINU ODREĐIVANJA MAKSIMALNOG BROJA ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU: Prva otpuštanja u državnoj upravi do septembra


Ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Kori Udovički, izjavila je da je Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru u poslednjim krugovima konsultacija i da bi Vlada trebalo da utvrdi predlog ovog zakona do kraja meseca.

"Onog trenutka kada taj zakon bude usvojen, sledi sprovođenje. Maksimumi će biti određeni odmah i to na nivou korisnika javnih sredstava", navela je Udovički.

Prva otpuštanja u državnoj upravi trebalo bi da krenu već do septembra i ističe da bi do kraja godine trebalo da bude otpušteno 9.000 zaposlenih koji su viškovi u državnoj upravi.

Ona je navela da se broj zaposlenih u državnoj upravi konstantno smanjuje zahvaljujući prirodnom odlivu, te da će ako se uporedi period decembar 2014. godine sa decembrom ove godine razlika u broju zaposlenih u državnoj upravi biti 20.000 ljudi manje.

Otpuštanje viškova u državnoj upravi će, kako je istakla, uticati i na ocenu MMF-a koji je prihvatio prvu reviziju aranžmana sa Srbijom.

Za sledeću reviziju će, kako je dodala, biti veoma važno kako će država sprovoditi racionalizaciju broja zaposlenih.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 23.06.2015.