Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O FINANSIRANJU I OBEZBEĐENJU FINANSIRANJA POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE: Težište finansiranja poljoprivrede prebacuje se sa javnog na privatni sektor


Zakon o finansiranju i obezbeđenju finansiranja poljoprivredne proizvodnje ("Sl. glasnik RS", br. 128/2014 - dalje: Zakon), koji je počeo da se primenjuje od 1. juna 2015. godine, unaprediće uslove finansiranja agrara i omogućiti lakše dolaženje do neophodnih sredstva za zasnivanje proizvodnje, smatraju stručnjaci i prerađivači, koji najavljuju da će, kao i do sada, snažno podržavati svoje kooperante.

Direktor Agrobiznis sektora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Jugoistočnu Evropu, Miljan Ždrale, kaže da ovaj Zakon predstavlja veliki iskorak za Srbiju u pravcu unapređenja uslova finansiranja poljoprivredne proizvodnje.

Prema njegovim rečima, novi finansijski instrument predstavlja dobar alternativni vid kratkoročnog finansiranja poljoprivrede, koji je tržišno održiv i ne predstavlja teret za državnu administraciju.

"Takođe, bitno je da se ovim Zakonom težište finansiranja poljoprivrede prebacuje sa javnog na privatni sektor, što je posebno važno u uslovima budžetskih ograničenja sa kojima se Srbija susreće", objašnjava Ždrale.

Prema njegovom mišljenju, primetna je zainteresovanost kako finansijera-banaka i prehrambeno-prerađivačkog sektora, tako i samih poljoprivrednih proizvođača za novi zakon, što pokazuje potrebu za kratkoročnim finansiranjem poljoprivredne proizvodnje.

"Verujemo da će na dugi rok ovaj Zakon doprineti funkcionisanju finansijskog tržišta u poljoprivredi i imati pozitivan uticaj na visinu kamatnih stopa, kao i na tržište osiguranja u poljoprivredi koje u Srbiji još uvek nije adekvatno razvijeno", dodao je Ždrale.

Direktor Agrobiznis sektora EBRD-a ističe da će, kao što je to bio slučaj u procesu izrade zakona, ta finansijska institucija zajedno sa UN FAO nastaviti da pruža podršku nadležnim organima u procesu njegove implementacije.

Registar ugovora je izrađen i stavljen u funkciju unutar Agencije za privredne registre, a u pripremi je intenzivan program obuke budućih korisnika zakona, kao i snažna informativna kampanja o mogućnostima koje zakon pruža u ukupno 15 gradova Srbije.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 23.06.2015.