Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O VRAĆANJU ODUZETE IMOVINE I OBEŠTEĆENJU: Mreža za restituciju uputila dopise crkvama i verskim zajednicama sa predlozima nepokretnosti koje bi u postupku restitucije trebalo da se prenesu u crkvenu svojinu


Mreža za restituciju u Srbiji uputila je dopise crkvama i verskim zajednicama sa predlozima nepokretnosti za koje to udruženje građana navodi da bi u postupku restitucije trebalo da se prenesu u crkvenu svojinu.

Mreža navodi da se na spisku Vlade iz 2009. godine, sa kojeg je skinuta oznaka "poverljivo", "nalazi ukupno 474 vila, kuća, stanova, poslovnih prostorija i drugih objekata koji su dati na upravljanje i gazdovanje privrednom društvu DIPOS, koje se bavi iznajmljivanjem i održavanjem nekretnina isključivo u državnom vlasništvu".

Mreža podseća da je u toku javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, kao i da jedna od predloženih izmena podrazumeva ukidanje neosnovanog ograničenja da se ne vraćaju nepokretnosti koje koristi DIPOS.

Predlog i inicijativa Mreže zasnovani su na osnovnim načelima Zakona o vraćanju imovine u naturi i, kako se u saopštenju navodi, "potkrepljeni zdravom ekonomskom logikom da se postojeći zakoni sprovode što brže i efikasnije, spreče velike i ponekad višedecenijske uzurpacije ili privilegije sa nepopisanom državnom svojinom".

Te privilegije ostvaruju povlašćeni pojedinci i grupe, precizira se u saopštenju.

Inicijativa je upućena Agenciji za restituciju 20. februara 2015. godine, uz napomenu da se crkvama i verskim zajednicama mogu predati samo one nepokretnosti koje koristi DIPOS, a koje ne potražuju fizička lica, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 23.06.2015.