Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ADVOKATI IZ CELE ZEMLJE OD SREDE U ŠTRAJKU


Advokatska komora Srbije (AKS) donela je odluku da svi advokati u zemlji stupe u strajk od srede do kraja sedmice u znak nezadovoljstva zbog povećanja poreskih obaveza za paušalno plaćanje dažbina.

Beogradski advokati su rad obustavili jos prošle srede, a na jučerašnjoj skupštini AKS odlučeno je da od 25. Do 27. juna u štrajk stupe advokati iz cele zemlje, rekao je Tanjugu predsednik AKS Dragoljub Đorđević.

To znaći da se neće održavati suđenja, istrage, saslušanja u policiji ili tužilaštvu u slučajevima gde je po zakonu neophodno prisustvo branioca.

Advokati takođe neće zastupati stranke ni pred drugim organima čak ni u hitnim predmetima.

Do obustave rada je došlo jer su nezadovoljni višestrukim povećanjem poreskih obaveza i traže od Ministarstva finansija da stavi van snage nova poreska rešenja koja se odnose na advokaturu i paušalno plaćanje poreza.

Obustavom rada obuhvaćeni su svi postupci pred svim sudovima i drugim organima, uključujući i pritvorske predmete,kao i postupke po privremenim merama.

Jedini izuzetak predstavljaju predmeti u kojima rok za izjavljivanje pravnog leka (žalbe) ističe u toku trajanja obustave rada.

Veliki broj suđenja je u sredu, četvrtak i petak, kao i danas, odložen u beogradskim sudovima.
Ministarstvo finansija koje je donelo spornu Uredbu, kojom je povećano paušalno oporezivanje advokata, smatra da je protest advokata neosnovan.

Izvor: Foto Tanjug,N.Mandić,ilustracija