Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU: Prevremeni odlazak u penziju


Bez obzira na godine, dostizanje finansijskog cilja za raniji odlazak u penziju zahteva značajno prilagođavanje finansija i životnih navika, kao i spremnost na odricanje.

Dostizanje finansijske slobode pre starosne penzije zahteva ozbiljan plan. Ako stvarno želite da postignete uslove za ranije napuštanje karijere s punim radnim vremenom, ovo su glavni koraci koje morate da preduzmete da biste krenuli u pravom smeru.

Korak 1: Odredite koji su vam ciljevi

Pre nego što pronađete pravi odgovor na pitanje kako da odete u prevremenu penziju, morate da znate kako želite da živite u njoj. U skladu sa tim planom zavisiće vam i budžet.

Želite li potpuno da prestanete da radite ili planirate i dalje da radite honorarno, ali sa nepunim radnim vremenom? Imate li neke posebne planove, poput putovanja, hobija i drugih aktivnosti koje zahtevaju dodatne troškove? Ako imate višak stambenog prostora, planirate li da se preselite u manji stan i na taj način uštedite? Da li planirate da nastavite život u istom mestu?

To su neka od pitanja na koja bi trebalo da date jasan odgovor da biste mogli da napravite realan plan.

Korak 2: Napravite okvirni proračun za penziju

Kada odredite prioritete i osmislite svoj novi životni stil, lakše ćete odrediti koliko će vam novca trebati svake godine za život. Drugi važni parametar je ciljana dob za odlazak u penziju, o čemu zavisi proračun.

Primera radi, ako želite da se penzionišete sa 55 godina, treba da osigurate dovoljno novca za pokrivanje životnih troškova do 65 godina, kada stičete uslove za starosnu penziju.

Ako imate platu od 1.500 evra i želite u ranoj penziji da održite životni standard na istom nivou, trebalo bi da se uštedi minimalno 18.000 evra za svaku godinu ranijeg penzionisanja.

Dakle, ako očekujete da ćete da živite od 18.000 evra godišnje, vaš bi cilj trebalo da bude da dostignete najmanje 180.000 evra na svom prelaznom računu do pune penzije.

Ali, ako želite i nakon sticanja starosne penzije da zadržite isti životni standard, moraćete da osigurate više od navedene svote, s obzirom na to da vam stečena starosna penzija neće osigurati takav standard.

Korak 3: Procenite svoju trenutnu finansijsku situaciju

Planiranje prevremenog penzionisanja je kao planiranje dugog putovanja. Nije dovoljno samo da znate odredište. Morate da znate i odakle krećete i koliko daleko morate da idete da biste tamo stigli.

Put do ranog odlaska u penziju počinje otplatom dugova i izbegavanjem novih zaduženja. Drugi korak je izrada finansijskog plana za penziju zavisno od ciljeva penzionisanja i načina života.

Plan uključuje racionalizaciju životnih troškova i povećanje prihoda. Proverite svoju mesečnu potrošnju i pronađite troškove koje možete da smanjite ili eliminišete.

Razmislite o promeni životnih navika da biste ostvarili uštede. Recimo, umesto vožnje na posao autom koristite bicikl ili javni prevoz, smanjite troškove restorana i brze hrane, te se preorijentišite na pripremu obroka, koristite mere za uštedu energije i slično.

Po mogućnosti nađite dodatni posao kako biste povećali raspoložive prihode.

Korak 4: Izradite penzioni plan

Kada stabilizujete svoje finansije, možete da krenete sa izgradnjom penzionog fonda iz kog ćete isplaćivati ranu penziju. Uz pomoć finansijskog stručnjaka formirajte penzioni plan koji će vam osigurati dostizanje ciljanog proračuna.

Na raspolaganju su vam brojne mogućnosti ulaganja, počevši od dobrovoljne penzione štednje, preko ulaganja u vrednosne papire, do ulaganja u nekretnine.

Ključno je da steknete naviku štednje i ulaganja svaki mesec. Kada to učinite, vreme i složeni rast rade za vas.

Dugoročni penzioni plan trebalo bi da vam osigura prihode najmanje u visini plate koju ste zarađivali pre nego što ste otišli u penziju. Kako biste postigli taj cilj, potrebno je uključiti dobrovoljnu penzionu štednju i dugoročni investicioni portfolio.

I na kraju morate da raskrstite sami sa sobom. Ako stvarno želite ranije da steknete finansijsku slobodu, morate da budete spremni na odricanje. To je možda i najteži izazov, na kom zapne većina ljudi.

Sanjaju o prevremenoj penziji, ali nisu voljni da rade težak posao niti da se žrtvuju da bi došli do toga. Zapamtite, ništa vredno ne dolazi bez cene. Uloženi kapital, vreme i žrtva cena su koju plaćate za prevremeni odlazak u penziju.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Kurir, 21.05.2024.
Naslov: Redakcija