Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PODSTICAJIMA U POLJOPRIVREDI I RURALNOM RAZVOJU: Povećane subvencije po hektaru na 18.000 dinara


Poljoprivrednici koji su pet dana protestovali na putevima širom Srbije, potpisali su sporazum sa predstavnicima Vlade Republike Srbije o ispunjenju zahteva koji su dogovoreni tokom vikenda, a najvažniji je povećanje subvencija odnosno podsticaja po hektaru.

Prema tom sporazumu, povećani su osnovni podsticaji za biljnu proizvodnju, odnosno podsticaji po hektaru, sa 9.000 na 18.000 (6.000 dinara dizel gorivo plus 3.000 dinara direktno) u tekućoj godini.

Pored toga, podignuta je maksimalna granica površine obradivog poljoprivrednog zemljišta od 20 hektara, propisana za biljnu proizvodnju, na 100 hektara, počev od 1. januara 2024. godine, a u skladu sa Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju ("Sl. glasnik RS", br. 10/2013, 142/2014, 103/2015 i 101/2016).

Povećana je premija za mleko sa 15 dinara po litru mleka na 19 dinara po litru mleka, kao podsticaji za kvalitetne priplodne mlečne krave sa 30.000 dinara na 40.000 dinara po grlu.

Ukinuto je 50 odsto naknade za odvodnjavanje za tekuću godinu, kao i naknada za odvodnjavanje u potpunosti od 1. januara naredne godine.

Sporazum predviđa analizu kontrole uvoza mleka i mlečnih proizvoda, nastavak komunikacije sa proizvođačima mleka, regulaciju tržišta uvođenjem kvota za proizvođače, prerađivače i uvoznike mleka, a što će, kako se navodi, biti predmet daljih razgovora u najkraćem roku.

Prema sporazumu, potrebno je pronaći rešenje za otkup mleka proizvođačima kojima je otkup otkazan, sprovesti analizu tržišta u pogledu uređenja žitarica i uvesti takozvani plavi dizel koji se odnosi na olakšice u visini akcize na 100 litara dizel goriva po hektaru, za sve upisane površine u Registru poljoprivrednih gazdinstava.

Navodi se da će učesnici protesta poljoprivrednika biti izuzeti, odnosno neće biti procesuirani ukoliko su kažnjavani na protestu poljoprivrednika.

Kao poslednja tačka dogovora navedena je potreba da se nastave razgovori oko budućeg agrarnog budžeta, nove agrarne politike i politike subvencija u najkraćem mogućem roku.

Među udruženjima koja su došla do ovog sporazumima su i Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje proizvođača mleka "Naše mleko", Udruženje Poljoprivrednih proizvođača Subotice, Udruženje "STIG" Požarevac, Udruženje "Za spas i opstanak stočara Zapadne Srbije", Saveza Udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja "Adra".

Poljoprivrednici su poručili nakon potpisivanja sporazuma da se izvinjavaju građanima kojima su učinili neprijatnosti, dok su protestvovali, a Nedeljko Savić iz Udruženja "Stig" iz Požarevca rekao je da je jedini način da se prevaziđu događaji iz prošle nedelje bio dogovor.

"Neko stvari su potpisane. Postoji još mnogo njih na kojima treba da se radi. Izvinjavamo se svim građanima kojima smo pravili neprijatnosti, i zahvaljujemo se policiji na dobroj saradnji tokom protesta", rekao je Savić.

Milan Pajić iz Udruženja "Naše mleko" iz Mačve se takođe obratio građanima "koji su pretrpeli muke i probleme", i naglasio da nisu imali drugi metod.

Kako je rekao, pokušali su drugačije ali to nije uspelo.

"Naš najveći uspeh je što smo se ujedinili, ja sam prezadovoljan što se tiče toga. Uvek postoji doza sumnje. Ako se bude sve po dogovoru sprovodilo biće dobro", zaključio je on.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt RTV, 22.05.2023.
Naslov: Redakcija