Zastava Bosne i Hercegovine

SPORAZUM O PARTNERSTVU, TRGOVINI I SARADNJI SA UJEDINJENIM KRALJEVSTVOM: Omogućena nesmetana dvosmerna trgovina u interesu kompanija i potrošača obe države


Uprava carina spremna je za primenu Sporazuma sa Velikom Britanijom. Za privrednike obe zemlje ovo praktično znači povratak kontinuitetu poslovanja kakav je bio pre izlaska Velike Britanije iz EU, jer je novi Sporazum fokusiran na očuvanje ranijih veza uspostavljenih u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, formiranje zone slobodne trgovine, očuvanje povlašćenih uslova u trgovini i njenu dalju liberalizaciju.

- U informacioni sistem carinske službe implementirane su sve izmene predviđene novim Sporazumom, koje se uglavnom odnose na količinska ograničenja za uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda, u skladu sa Uredbom o usklađivanju nomenklature Carinske tarife za 2021. godinu ("Sl. glasnik RS", br. 50/2021) - poručuju iz Uprave carina.

Stupanje na snagu ovog sporazuma omogućiće nesmetanu dvosmernu trgovinu u interesu kompanija i potrošača obe države, a prisustvo većeg broja britanskih kompanija u Republici Srbiji svakako će dati dodatni podsticaj njenom ekonomskom razvoju i napretku.

Izvor: Vebsajt Novosti, 19.05.2021.
Naslov: Redakcija