Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI NACRT ZAKONA O ZANATIMA: Nacrtom zakona stvoriće se preduslovi za očuvanje zanata, a sistemskom podrškom bi se pomogla promocija i plasiranje unikatnih proizvoda


Prema najavama, Nacrt dugo najavljivanog Zakona o zanatima uskoro bi mogao da bude na javnoj raspravi. Zbog nepostojanja odgovarajuće zakonske regulative, zanatlije su, praktično, u statusu preduzetnika, bez sistemske pomoći i prave podrške.

Kako u takvim uslovima opstaju zanati i šta bi najavljivani Zakon trebao da promeni, pitane su zanatlije u Kikindi.

"Regulisanje pitanja zanatstva nije isto što i preduzetništvo", kaže Mirna Ratkov vlasnica opančarske radnje u Kikindi.

"Treba razdvojiti ova dva pojma, jer radnju možete otvoriti samo kao preduzetnik, a status umetničkog i starog zanatstva dobijate certifikatom od Ministarstva."

Unikatna i serijska proizvodnja ne mogu se meriti, objašnjava Slađan Janjić, jedini kovač na severu Banata. "Niti se može toliko proizvesti niti naplatiti", kaže on.

Konkursi su jedini način da se dođe osim sopstvenih, do nekih dodatnih sredstava za ulaganje. Ipak, potrebno je sistemsko rešenje kako bi se pomoglo očuvanje starih zanata, kažu sagovornici.

Regulativom bi se stvorili preduslovi za očuvanje zanata a sistemskom podrškom bi se pomogla promocija i plasiranje unikatnih proizvoda, a dovoljno je početi od lokalne zajednice.

Izvor: Vebsajt RTV, Tatjana Popović, 18.05.2021.
Naslov: Redakcija