Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Moguće sprovesti izmene koje se tiču majki koje imaju mesečna primanja veća od tri prosečne zarade


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa predsednicom Udruženja "Mame su zakon" Tatjanom Macurom o izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017, 50/2018 i 46/2021 - odluka US) koje su racionalne i sprovodive, u odnosu na realne kapacitete koji postoje u usvojenom rebalansu budžeta.

Pored izmena koje su najavljene i u direktnoj su vezi sa nedavnim odlukama Ustavnog suda Srbije, Macura je navela da bi bilo moguće sprovesti i izmene koje se tiču majki koje imaju mesečna primanja veća od tri prosečne zarade.

Takođe, ona je rekla da bi bilo moguće sprovesti i izmene koje se tiču porodica koje imaju više od četvoro dece i izmene koje bi olakšale materinstvo i preduzetnicama – u delu koji se tiče načina obračuna naknada i prenošenja odsustva na partnera.

Pored ovih izmena, sagovornice su razgovarale i o problemima koji se tiču trudnica, a imaju veze sa uslugama koje se ne mogu izvršiti o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, kao što je neinvazivni prenatalni test koji bi morao postati dostupan svim trudnicama po znatno povoljnijim uslovima nego što je to danas.

Brnabić i Macura su postigle saglasnost o tome da će i u narednom periodu nastaviti da razgovaraju o ovoj temi, koja je važna ne samo za trudnice, porodilje i majke, već i za čitavo društvo, kao i da su ovakvi otvoreni razgovori najbolji put do pronalaska najboljeg rešenja za zaštitu interesa svih majki.

Predstavnici Udruženja "Mame su zakon" izrazili su zahvalnost predsednici Vlade na prijemu i razgovoru, i najavili da će u budućem periodu nastaviti da prate tok izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kao i druge zakone i uredbe koje se odnose na žene, decu i porodice u Srbiji.

Izvor: Vebsajt Vlade, 19.05.2021.
Naslov: Redakcija