Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

UREDBA O USLOVIMA, NAČINU I POSTUPKU OSLOBOĐENJA OD CARINSKIH I DRUGIH DAŽBINA NA UVOZ OPREME: Uredba stupa na snagu 25. maja 2019. godine. Privredno društvo koje je korisnik carinske povlastice ima obavezu da u Registru privrednih subjekata upiše zabeležbu ulaganja-nabavke opreme koja će biti uvezena kao ulog ulagača, dok je APR dužna da u roku od 60 dana dostavi podatke Upravi carina o upisanim zabeležbama ulaganja


Krajem prošle godine izmenjen je Zakon o ulaganjima ("Sl. glasnik RS", br. 89/2015 i 95/2018) na način koji će omogućiti da domaći i strani investitori budu oslobođeni carinskih dažbina za nabavku mašina koja predstavljaju ulog u osnovni kapital, a na sednici Vlade Republike Srbije, održanoj prošle nedelje usvojena je Uredba o uslovima, načinu i postupku oslobođenja od carinskih i drugih dažbina na uvoz opreme ("Sl. glasnik RS", br. 34/2019 - dalje: Uredba), koja stupa na snagu 25. maja 2019. godine.

Uredbom se bliže uređuju:

- uslovi, način i postupak oslobođenja od carinskih i drugih dažbina na uvoz opreme ulagača, osim poreza na dodatu vrednost;

- maksimalni dozvoljeni iznos sredstava podsticaja;

- uslovi za ostvarivanje povlastice;

- postupak za ostvarivanje povlastice i

- rok za zabranu otuđenja i ograničenje raspolaganja.

Privredno društvo registrovano u Republici Srbiji, koje je korisnik carinske povlastice (u skladu sa ovom Uredbom), ima obavezu da u Registru privrednih subjekata upiše zabeležbu ulaganja-nabavke opreme koja će biti uvezena kao ulog ulagača, dok je Agencija za privredne registre dužna da u roku od 60 dana, računajući od 25. maja 2019. godine, posredstvom informacionog sistema dostavi podatke Upravi carina o upisanim zabeležbama ulaganja.

Do ovih povlastica je došlo tako što su inicijative Unije poslodavaca Srbije podržane od strane reprezentativnih sindikata i Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost, a pod okriljem Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije i pomoć Privredne komore Srbije uz veliko razumevanje ministra finansija Republike Srbije, Siniše Malog i ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zorana Đorđevića.

Izvor: Vebsajt Unije poslodavaca Srbije, 23.05.2019.
Naslov: Redakcija