Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG PRAVILNIKA O BEZBEDNOSTI DEČJIH IGRALIŠTA: Propisano kakva treba da bude oprema, podloga i sve sprave za igru, kako bi se mogućnost povrede svela na minimum


Pomoćnik ministra privrede, Aleksandar Starčević razgovarao je u Zrenjaninu sa predstavnicima stručne javnosti i svima koji su želeli da se uključe u javnu raspravu o Predlogu pravilnika o bezbednosti dečjih igrališta, kako bi se unapredili propisi i bezbednost mališana tokom igre na otvorenom prostoru.

 Starčević je poručio da je bezbednost dece na prvom mestu i ključna briga za svakog od nas pojedinačno, ali i za čitavo društvo, dodavši da je zato važno da standardi koji će važiti za dečja igrališta budu određeni na precizan i jasan način, kao što je to slučaj u EU.

U tom cilju, spremni smo da saslušamo svaki predlog i da učinimo sve da podignemo nivo bezbednosti naših najmlađih sugrađana na igralištima, naveo je on.

Ministarstvo privrede je, kako je naglasio, prepoznalo značaj uređenja ove oblasti, a ministar privrede Goran Knežević doneo je odluku o tome da se krene u izradu propisa koji će precizno regulisati ovo pitanje.

Odluka je doneta nakon niza događaja u kojima se pokazalo da bezbednost dece na igralištima nije bila na najvišem nivou, napomenuo je Starčević.

Oprema na dečjim igralištima trenutno je regulisana odredbama Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009), a Predlogom pravilnika je propisano kakva treba da bude oprema, podloga i sve sprave za igru, kako bi se mogućnost povrede svela na minimum, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, prilikom izrade Predloga pravilnika namera je bila da se sagleda kako je ta oblast regulisana u ostalim zemljama, posebno u zemljama EU, i da se pravilnik uskladi sa evropskim standardima.

Izvor: Vebsajt Vlade, 22.05.2018.
Naslov: Redakcija